Εντείνονται οι φήμες για αποχώρηση του Μπερνάνκι από τη Fed

Νέα ένταση στη φημολογία για την αποχώρηση του Ben Bernanke από την Fed πρόσθεσε η απόφαση του Κεντρικού Τραπεζίτη των ΗΠΑ να μην παρευρεθεί σε μια από τις σημαντικότερες διασκέψεις τον ομολόγων του, η οποία λαμβάνει χώρα τον Αύγουστο.

Προς αποστασιοποίηση σε δόσεις; Αυτό υποδεικνύει η … «κοπάνα» του Ben Bernanke από την συνάντηση διάσημων Οικονομολόγων, Κεντρικών Τραπεζιτών και κυβερνητικών αξιωματούχων στο Jackson

Hole του Wyoming τον προσεχή Αύγουστο. Ο εκπρόσωπος τύπου της Fed απέδωσε την απουσία του «αφεντικού» της αμερικανικής οικονομίας σε «σύγκρουση προσωπικών ραντεβού», αλλά το γεγονός είναι ότι ο Bernanke θα λείψει από το γεγονός για πρώτη φορά από της ανάληψης των καθηκόντων του το 2006.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Όρεγκον και δημιουργός του Blog «FedWatch», Tim Duy, αναρωτήθηκε αμέσως, αν αυτό «σημαίνει ό,τι όλοι σκεφτόμαστε», δεδομένου, μάλιστα, ότι η δεύτερη θητεία του Bernanke ολοκληρώνεται στην αρχή του επόμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, σε πρόσφατη δημοσκόπηση ανάμεσα σε οικονομολόγους, μόνο το 29% εξ αυτών πιστεύουν σε μια τρίτη θητεία του Bernanke. Αντίθετα, το 46% θεωρεί ότι ο Barack Obama θα τον αντικαταστήσει με την … αντ’ αυτού, Janet Yellen, και θα δώσει έτσι το μήνυμα της συνέχειας.

Ο ίδιος ο Ben Bernanke, ερωτώμενος σχετικά με τις προθέσεις του, αποφεύγει σθεναρά να πάρει θέση. Όμως, πολλές τελευταίες ενδείξεις παραπέμπουν σε επιστροφή του στην διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο του Princeton.

Από αρκετούς προεξοφλείται ότι πιθανή αποχώρησή του από το τιμόνι της οικονομίας των ΗΠΑ θα συνιστά μεγάλη απώλεια, άλλοι όμως, ιδίως ανήκοντες στο ρεπουμπλικανικό κόμμα που του ασκούν έντονη κριτική για την παρεμβατική του πολιτική, φέρονται να … αδημονούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα