Ερντογάν: Θέλουν να κάνουν την Τουρκία… Αίγυπτο

Twitter @EmOikonomidis

Η εκκωφαντική ήττα του πολιτικού Ισλάμ στην Αίγυπτο, εκείνου που ενόχλησε και τρόμαξε τόσο πολύ την κοινωνία μιας από τις ιστορικότερες χώρες στον πλανήτη, ώστε να καταφύγει στη δύναμη των όπλων, δηλαδή σε ένα light πραξικόπημα του στρατού για να ανατραπεί ο Μοχάμεντ Μόρσι και να ξεριζωθεί ο ολοκληρωτισμός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την

εξουσία, έχει προκαλέσει ρίγη ανησυχίας και σε άλλα, αντίστοιχης… ακρότητας καθεστώτα.

Ένα τέτοιο καθεστώς είναι η ισλαμική Δημοκρατία την οποία με έξυπνη και… σιωπηρή στρατηγική εγκατέστησε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, επενδύοντας επί σειρά ετών στο σκέλος της “Δημοκρατίας”, και μόλις πολύ πρόσφατα αποκαλύπτοντας την πραγματική, φανατικά “ισλαμική” ατζέντα του.

Δεν είναι τυχαίο πως μονάχα η Τουρκία του Ερντογάν καταδίκασε ανοιχτά και με σφοδρότητα την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι στην Αίγυπτο, αν και κορυφαία στελέχη του καθεστώτος, ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ, κρατούν πλέον αποστάσεις από την επιθετική ρητορική του “σουλτάνου”.

Ο Ερντογάν ανησύχησε από την προ μηνών εξέγερση της “ευρωπαϊκής” κοινωνίας της Κωνσταντινούπολης, και όπως φαίνεται από τις σημερινές δηλώσεις του βιώνει καθημερινά τις συνέπειες της στρατηγικής της ανασφάλειας και του φόβου, μπροστά στον κίνδυνο να έχει την “τύχη” του Μοχάμεντ Μόρσι. Με ένα πραξικόπημα που βαφτίστηκε “διόρθωση επανάστασης”…

Και όλα αυτά ξεκίνησαν από “εκείνο” το ταξίδι του Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, όσα έγιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες στις συζητήσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα, τους “λεονταρισμούς” για το ιστορικό ταξίδι στη Λωρίδα της Γάζας που… ακόμη περιμένουμε να το δούμε, και τη σαφή οπισθοχώρηση στα σχέδια της Τουρκίας για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας έστω και σε επίπεδο στρατηγικής παρεμβατικότητας στην ευρύτερη περιοχή, όπως την έχει στο μυαλό του αλλά και στα… βιβλία που έχει γράψει, ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ερντογάν Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σήμερα, μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν παραδέχτηκε με όσα είπε ότι η ηγετική σκιά που άφηνε όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχει αρχίσει να μικραίνει, μπροστά σε μια ορατή ανησυχία: “Θέλουν να κάνουν την Τουρκία… Αίγυπτο. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να κάνουν κάτι τέτοιο. Στην Αίγυπτο, ποδοπατήθηκε βάναυσα η θέληση του λαού. Όταν κάποιος σέβεται το πραξικόπημα που έγινε στην Αίγυπτο, μου είναι αδύνατο, από τη στιγμή που εγώ πιστεύω στη Δημοκρατία, να του δείξω σεβασμό”, ήταν τα λόγια του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα πειθαρχήσουν στο αποτέλεσμα του επερχόμενου δημοψηφίσματος, όποιο κι αν είναι αυτό, και συνέχισε: “Αν οι πολίτες μας πουν να φύγουμε από την εξουσία, θα το κάνουμε. Αν όμως μας ζητήσουν να παραμείνουμε, θα την προασπίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας”, επεσήμανε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ισλαμιστής ηγέτης κατάφερε να εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες στον πλανήτη την τελευταία δεκαετία. Η έπαρση και η αλαζονεία του ωστόσο, θόλωσαν την καθαρή σκέψη για το παρόν και την οραματική ενατένιση του μέλλοντος, που παραδοσιακά τον διέκριναν. Γι’ αυτό και… τρέμει για όσα έρχονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα