“Εξαιρετικά αμφίβολη η συμφωνία στο Eurogroup”

Εξαιρετικά αμφίβολη είναι η επίτευξη συμφωνίας κατά τη σημερινή Σύνοδο του Eurogroup, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Dow Jones Newswires.

Αντικείμενο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι, ως γνωστόν, ο προγραμματισμός της εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Παρόλα αυτά, οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα και σε βασικά σκέλη του πακέτου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην μη λήψη αποφάσεων από την σημερινή Σύνοδο.

Από δύο πρόσωπα που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις

διέρρευσε στην ιστοσελίδα, ότι βασικό πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί ο τρόπος που θα καλυφθεί η χρηματοδοτική τρύπα της τάξης των 15 δισ. ευρώ περίπου έως το 2014, ενώ η οριστική απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται στις 28 Νοεμβρίου κατά την τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα.

Ανάμεσα στα μέλη της τρόικας, συζητούνται διάφοροι τρόποι για τον τρόπο που θα παρασχεθεί βοήθεια στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η παράταση του μορατόριουμ στην αποπληρωμή των δανείων για δέκα χρόνια, δηλ. ως το 2032. Επίσης, γερμανικής έμπνευσης είναι η πρόωρη καταβολή στην Ελλάδα κεφαλαίων του πακέτου βοήθειας, ώστε η χώρα μας να μπορέσει να επαναγοράσει ίδια ομόλογα. Επιπλέον, εξετάζεται η σαφής μείωση των επιτοκίων στο δάνειο ύψους 53 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου πακέτου βοήθειας.

Παρόλα αυτά, η διαγραφή μέρους των απαιτήσεων των κρατικών πιστωτών που επιδιώκεται από το ΔΝΤ, όπως ήδη είναι γνωστό, δεν θα ευδοκιμήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα