Εξαιρούνται από την έκδοση αποδείξεων οι φοροφυγάδες!

Την ώρα που οι λίστες της φοροδιαφυγής πάνε και έρχονται και επιβάλλεται για μια ακόμα χρονιά σε μισθωτούς- συνταξιούχους να συλλέγουν αποδείξεις στο 25% του εισοδήματος τους με ποινή φόρου, μάλιστα, 22%, αίσθηση προκαλεί η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νέο Κώδικα Απεικόνισης Φορολογικών Συναλλαγών, με βάση την οποία κατηγορίες επαγγελματιών, που στοχοποιούνται από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, απαλλάσσονται τόσο από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων όσο κι από την έκδοση αποδείξεων!

Όπως

αναφέρει η διευκρινιστική εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών, απαλλάσσονται όσοι ασχολούνται με συντηρήσεις-επισκευές (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, πλακάδες, θερμοσυντηρητές, ελαιοχρωματιστές κλπ), όσοι επισκευάζουν αυτοκίνητα- μηχανές, οι εκπαιδευτές οδηγών αυτοκινήτων, όσοι εκμεταλλεύονται αποθηκευτικούς χώρους, όσοι ασκούν παραϊατρικά επαγγέλματα. Προϋπόθεση είναι να έχουν έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη διάταξη, αν και το υπουργείο Οικονομικών διεμήνυε ότι θα αποσυρθεί, τελικά περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο, με τις νέες πληροφορίες να κάνουν λόγο για διόρθωση με τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών θα αποσαφηνιστεί πώς θα φορολογούνται και πώς θα ελέγχονται οι εν λόγω επιτηδευματίες, όπως επίσης πώς θα απαλλαγούν από τον προβλεπόμενο ΦΠΑ.

Πάντως, προκαλεί αλγεινή εντύπωση, καθώς οι συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών δηλώνουν συστηματικά εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από τις 10.000 ευρώ, γεγονός που αυτομάτως τους απαλλάσσει από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, αλλά και έκδοσης αποδείξεων.

Ήδη, μάλιστα, παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για επιβράβευση των φοροφυγάδων!

Την ίδια ώρα, σε απάντηση του Γ. Μαυραγάνη στη Βουλή επισημαίνεται ότι βρίσκονται στο στόχαστρο 1.750 φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου. Η 1η φάση ελέγχου διενεργήθηκε από 49 Ειδικά Συνεργεία. Βεβαιώθηκαν 18,4 εκατ. ευρώ φόροι και πρόστιμα κυρίως για απόκρυψη εισοδημάτων από ακίνητα και εισπράχθηκαν: 5,9 εκατ. ευρώ. Η 2η φάση ελέγχου διενεργείται από τα Διαπεριφερειακά Κέντρα Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

Με δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ, ο Γ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε, εν τω μεταξύ, την αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων για τους φοροφυγάδες, οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν, πλέον, ποινές φυλάκισης.

Με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα 12 δισ ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει τους ίδιους τους φορολογούμενους για να εντοπίσει όσους χρωστάνε το Τέλος Ακινήτων.

Έτσι σε εγκύκλιο ορίζεται ότι εάν έχει βεβαιωθεί το Τέλος σε μη υπόχρεο π.χ. του ενοικιαστή διαμερίσματος, ο μη υπόχρεος θα προσκομίζει στην εφορία στοιχεία που θα υποδεικνύουν τον κύριο ή επικαρπωτή ακινήτου ή θα αποδεικνύει ότι δεν είναι υπόχρεος. Στη συνέχεια η εφορία θα ενημερώνει το ΚΕΠΥΟ, που θα αναλαμβάνει να βρει τον υπόχρεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα