“Φλερτάρει” με την ακυβερνησία η Ιταλία

Στον συνασπισμό της Κεντροαριστεράς υπό τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι δίνουν, όπως αναμενόταν, τη νίκη τα πρώτα exit polls των ιταλικών εκλογών, με την Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό, και τον Μπέπε Γκρίλο να εξελίσσεται στον ρυθμιστή της επόμενης μέρας.

Πιο συγκεκριμένα, η κεντροαριστερά έχει ελαφρύ προβάδισμα, σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος της Βουλής, από τη δημοσκοπική εταιρεία

Img. Η Κεντροαριστερά συγκεντρώνει τελικώς, το 29,1% των ψήφων, η μπερλουσκονική κεντροδεξιά το 28,1%, το κίνημα «Πέντε Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλλο το 26,7% και η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι το 10,8%.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές έφτασε στο 73,2%, έναντι 80,8% στην αναμέτρηση του 2008.

Στη Γερουσία, η Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκίνι φαίνεται να έχει οριακό προβάδισμα έναντι της Κεντροαριστεράς του Πιερλουίτζι Μπερσάνι με 31%-29,5%. Ο “Καβαλιέρε” φαίνεται να κερδίζει και στην περιφέρεια της Σικελίας, όπως και στην κρίσιμη περιφέρεια της Λομβαρδίας.

Η πρόβλεψη για κατανομή των εδρών της Γερουσίας, δίδει 123 έδρες στην κεντροδεξιά, 104 στην κεντροαριστερά, 54 στο κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέππε Γκρίλλο και 17 στη συμμαχία του Μόντι.

Το προβάδισμα της Κεντροδεξιάς στη Γερουσία σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό του Μπέπε Γκρίλο φέρνει πιο κοντά το φάντασμα της ακυβερνησίας, και ανοίγει το δρόμο για επαναληπτικές εκλογές.

Από το επιτελείο του Πιερλουίτζι Μπερσάνι μάλιστα, παραδέχτηκαν ότι εφόσον η ροή των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων συνεχιστεί, η Ιταλία οδεύει σε επαναληπτικές εκλογές. Πάντως, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι άφησε να διαρρεύσει ότι «δεν θα κάνει δηλώσεις μέχρις ότου δεν έχει στα χέρια του τα τελικά αποτελέσματα και των δυο σωμάτων του κοινοβουλίου».

«Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις, κρίνουμε τις ιδέες χωρίς προκαταλήψεις και είναι σαφές ότι δεν μας αρέσει αυτός ο εκλογικός νόμος» δήλωσε, στο μεταξύ, στην εκπομπή «Οκτώ και μισή», της δημοσιογράφου Λίλλι Γκρούπερ, η υποψήφια βουλευτής του κινήματος «Πέντε Αστέρων», Μάρτα Γκράντε.

Ο δε γραμματέας του «Λαού της Ελευθερίας», Αντζελίνο Αλφάνο, μιλώντας στα ιταλικά βραδινά δελτία ειδήσεων, τόνισε ότι «η κεντροδεξιά συμμαχία κερδίζει στη Γερουσία, και πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα». Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούμε».

Από τη μεριά, τέλος, της κεντρώας συμμαχίας του Μάριο Μόντι, ο Χριστιανοδημοκράτης Πιερφερντινάντο Καζίνι δήλωσε: «Στη ζωή κάποιες φορές χάνεις και κάποιες κερδίζεις. Το θέμα είναι να πράττεις ορθά και να έχεις ήσυχη τη συνείδησή του».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέλος, έκανε γνωστό ότι θα μιλήσει αύριο, σε τηλεοπτική εκπομπή του ομίλου του Μέντιασετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα