(Για την κρίση) φταίει ο Μπους… ανόητοι! *

Twitter @EmOikonomidis

Είναι φορές που η αμερικανική κοινωνία σε εκπλήσσει ευχάριστα, και εννοείται… απρόσμενα. Μια κοινωνία που συνθέτει το έθνος-υπερδύναμη αλλά και… “πρόσωπο του κακού” για πολλούς λαούς στη σημερινή ανθρωπότητα, απολαμβάνει το αρτιότερο ενδεχομένως σύστημα νομολογίας και αίσθησης του δικαίου στον πλανήτη, την ίδια στιγμή ωστόσο απέχει εκνευριστικά από τα δημόσια δρώμενα, και παραδίδεται έτσι στα άκρα και τις ακρότητες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σπανίως στις προεδρικές εκλογές

συμμετέχει ποσοστό (πολύ) πάνω από το 40%. Η εξαίρεση του 2008, και του θυελλώδους φλερτ με τον “προφήτη της Αλλαγής” Μπαράκ Ομπάμα, είναι απλώς η… εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Απ’ την άλλη, αυτή η ίδια αποστασιοποιημένη κοινωνία διατηρεί προνομιακό αισθητήριο κατανόησης της πραγματικότητας. Ξεπέρασε μετά από δεκαετίες το… απωθημένο με τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, και αναγνώρισε ότι ο αδελφός του, επίσης αδικοχαμένος Ρόμπερτ Κένεντι ήταν “τα λεφτά στην τράπεζα”, υπό την έννοια του ταλέντου, των ικανοτήτων και του οράματος να πάει τη χώρα τους πιο μακριά.

Η ίδια κοινωνία, παραδέχεται μέχρι σήμερα ότι χωρίς τον (πρώην… καουμπόι) Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Ψυχρός Πόλεμος δεν θα είχε την έκβαση που όλοι γνωρίζουμε. Έστω κι αν εκτός από τον Ρίγκαν, χρειάστηκαν μια “Σιδηρά Κυρία”… να κάνει τη δουλειά, η Μάργκαρετ Θάτσερ, και ένας κομμουνιστής ηγέτης πρόθυμος να διαφημίζει… ακριβές τσάντες, σαν τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Είναι η ίδια κοινωνία που παραμέρισε το οικογενειακό δράμα της Χίλαρι, τον… λεκέ στο φόρεμα της Μόνικα Λουίνσκι, το κυνήγι μαγισσών του Ρεπουμπλικανικού δικαστικού κατεστημένου μέσω του Εισαγγελέα Σταρκ, και απέδωσε τιμές στον Μπιλ Κλίντον, ως τον δημοφιλέστερο Πρόεδρο που… θυμάται η νεώτερη Ιστορία των ΗΠΑ.

Αυτή η κοινωνία λοιπόν, πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, και την παγκόσμια κρίση που προκάλεσε εκείνο το “σκοτεινό” σχέδιο της διακυβέρνησης Μπους, δεν έχει καμία αμφιβολία για το… τι τρέχει γύρω μας.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ δείχνει ότι το 35% των Αμερικανών θεωρεί τον αδελφό του Τζεμπ Μπους, Τζορτζ Μπους τον νεώτερο που έγινε Πρόεδρος το 2000 χάρη στους εκλέκτορες της Πολιτείας του αδελφού του, επειδή έτσι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο, για να προκαλέσει στη συνέχεια δυο επιθετικούς πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, από τους οποίους αδυνατεί μέχρι και σήμερα να συνέλθει (πλήρως) ο πλανήτης, είναι εκείνος που φταίει αποκλειστικά για την οικονομική κρίση των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως, συνολικά του πλανήτη.

Αντιθέτως, μόλις το 19% θεωρεί ότι για την κρίση ευθύνεται ο Μπαράκ Ομπάμα, ίσως επειδή ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου είχε το καθαρό μυαλό να εναποθέσει στα χέρια του Μπεν Μπερνάνκι και του Τίμοθι Γκάιτνερ τη διαχείριση των συνεπειών της “Μεγάλης Ύφεσης… reloaded” που ζει ο πλανήτης μετά το 2008.

Ο… μύθος βέβαια υπονοεί ότι ο Ομπάμα τα κατάφερε επειδή τα βρήκε πλήρως και με τον Λόιντ Μπλάνκφεϊν, το μεγάλο αφεντικό της “πιο σκοτεινής τράπεζας του κόσμου”, της Goldman Sachs, αυτή όμως είναι μια συζήτηση-μύθος.

* (θα έλεγε παραφρασμένα το επιτελείο του Μπιλ Κλίντον, που εμπνεύστηκε το ιστορικής αντοχής σύνθημα “It’s the economy, stupid”.)

Keywords
Τυχαία Θέματα