Η «αχίλλειος πτέρνα» της Μέρκελ ενόψει των εκλογών

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη δίνει ο γνωστός δημοσκόπος της Γερμανίας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Forsa, Manfred Güllner, στην ιστοσελίδα Spiegel Online, με την οποία σκιαγραφεί το πολιτικό σκηνικό της χώρας ενόψει των επερχόμενων ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων, μιλάει για τους λόγους που η Καγκελάριος, Angela Merkel, ξεκινάει τον προεκλογικό αγώνα ως το απόλυτο φαβορί, για την «αχίλλειο πτέρνα»

της, η οποία κατοικοεδρεύει στο κρατίδιο της Βαυαρίας, αλλά και για τα δεδομένα και τις προοπτικές των σημαντικότερων πολιτικών «παικτών».

O Güllner θεωρεί εξαιρετική την θέση αφετηρίας για την ηγέτιδα του CDU παρότι δεν ελλείπουν οι κίνδυνοι.

Μεγαλύτερο «αγκάθι» στα σχέδια της Merkel για άνετη επανεκλογή είναι, μολαταύτα, η διαρκώς μειούμενη δύναμη του κομματικού της εταίρου, CSU, το οποίο συμμετέχει στις εκλογές αποκλειστικά στο πλούσιο και πολυπληθές κρατίδιο της Βαυαρίας. Ο Horst Seehofer, Πρόεδρος του CSU, δεν δίνει όση έμφαση θα όφειλε στην διατήρηση της βαυαρικής ταυτότητας του κόμματός του, ασχολούμενος όλο και εντονότερα στα του Βερολίνου. Επιπλέον, η παράταξή του φέρεται αναμεμειγμένη σε σημαντικές ή πιο ασήμαντες «σκοτεινές» υποθέσεις, με αποτέλεσμα την απώλεια επιρροής ακόμα και στην προηγούμενη, νικηφόρα για την ένωση CDU/CSU, εκλογική αναμέτρηση.

Αντίθετα, η ίδια η Καγκελάριος συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο ατού της παράταξής της. Απέχει ενσυνείδητα από διακομματικούς καβγάδες και εμφανίζεται στον γερμανικό λαό ως η προστάτιδα που τον προφυλάσσει από τα δεινά της κρίσης. Οι Γερμανοί είναι πεπεισμένοι ότι η Καγκελάριός τους είναι ο άνθρωπος που φροντίζει ώστε τα προβλήματα της ευρωζώνης να μην περάσουν στην δική τους καθημερινότητα.

Ως προς τον κυβερνητικό εταίρο, το FDP, ο Manfred Güllner θεωρεί εφικτό στόχο το 7%, την υπέρβαση δηλ. του συνταγματικού ορίου του 5% για την είσοδο στη Βουλή, παρά την τρέχουσα εμφανή δυσαρέσκεια των παραδοσιακών ψηφοφόρων του, της «κλασικής» μεσαίας τάξης, για τις πολιτικές του.

Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εξακολουθεί να είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του, Peer Steinbrück. Ο Steinbrück έχει αποθηκευθεί στο μυαλό των ψηφοφόρων ως φιλοχρήματος, αλαζόνας και αντιπαθής και αυτή η εικόνα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταβληθεί. Και γενικότερα, όμως, το κόμμα δεν πείθει ότι μπορεί να χειριστεί καλύτερα από τη νυν κυβέρνηση τα ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους.

Την καλύτερη προεκλογική στρατηγική ακολουθούν οι Πράσινοι, οι οποίοι κεφαλαιοποιούν σε βάρος των Σοσιαλδημοκρατών την έμφαση στο φλέγον για τους Γερμανούς θέμα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η προστασία του περιβάλλοντος, η χειραφέτηση των γυναικών και η παγκόσμια ειρήνη βρίσκουν κεντρική θέση στο πρόγραμμά τους και αυτό συγκινεί το παραδοσιακό τους κοινό, αλλά και έλκει ψήφους από το SPD.

Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν στην πράξη, και με τους διεθνείς δυνητικούς κινδύνους για την Καγκελάριο Merkel να απομακρύνονται ή να βρίσκονται «εν υπνώσει», το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση να συγκροτηθεί από τα ίδια κόμματα όπως η νυν, φαντάζει, δυστυχώς ίσως για την Ελλάδα και τις ελπίδες της για αλλαγή της ευρωπαϊκής συνταγής λιτότητας, ως ολοένα και πιο πιθανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα