Η Αίγυπτος “στριμώχνει” (κι άλλο) το Ισλάμ

Twitter@EmOikonomidis

Ένας χρόνος είναι τελικά (πολύ) μεγάλο διάστημα για τις πολιτικές εξελίξεις. Ακόμη και όταν η πυροδότηση ραγδαίων εξελίξεων φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος οδικός χάρτης, και απαιτείται ένα στρατιωτικό πραξικόπημα που βαφτίζεται “διόρθωση επανάστασης”, ως εφαλτήριο της μεγάλης ανατροπής.

Πριν από έναν χρόνο, ο Μοχάμεντ Μόρσι έπαιζε με τη φωτιά. Τελικά, κάηκε. Ο ίδιος και το καθεστώς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανήκουν πλέον στην Ιστορία της Αιγύπτου, με τη νέα

πολιτική πραγματικότητα της χώρας, υπό την… εγγύηση του στρατού, να “στριμώχνει” το πολιτικό Ισλάμ, και να ξεδοντιάζει μεθοδικά την επιρροή του.

Μερικές μέρες μετά την εκλογή του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην Προεδρία της Αιγύπτου, το Τελ Αβίβ έβαλε στο μάτι τα τεμένη, τα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου θεωρούν εστίες… παιδομαζώματος μελλοντικών τρομοκρατών.

Απαγορεύτηκαν έτσι η προσευχή και η κατήχηση στα τεμένη και σε άλλους δημοσίους χώρους, χωρίς να υπάρχει… έγκριση του επίσημου κράτους, σε διάταγμα που φέρει την υπογραφή του προσωρινού Προέδρου της Αιγύπτου Αντλι Μανσούρ.

Η κίηση αυτή δε έχει βαθύ συμβολισμό, καθώς δρομολογήθηκε μερικές ώρες πριν από την ορκωμοσία του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, και ουσιαστικά αποτελεί την τελευταία πράξη του Μανσούρ ως Προέδρου.

Το πολιτικό Ισλάμ στα (πολύ) χειρότερά του…

Keywords
Τυχαία Θέματα