Η διδακτική Ιστορία μιας 25χρονης που «κρίνει» τις γερμανικές εκλογές!

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι είναι πολύ νέοι για να ασχοληθούν με την πολιτική, μπορεί οι περισσότεροι από όσους ασχολούνται με την πολιτική να αντιμετωπίζουν τους νέους με προκατάληψη ή καχυποψία, πόσο μάλλον αν πρόκειται για μετανάστες (φανταστικό ενδεχόμενο για την Ελλάδα), όμως υπάρχει μια 25χρονη φοιτήτρια στη Γερμανία, η οποία συντρίβει όλα τα «κλισέ».

Ονομάζεται Marina Weisband, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κίεβο της Ουκρανίας και μετανάστευσε στο Wuppertal της Γερμανίας, στα πλαίσια οργανωμένης χορήγησης ασύλου σε πολίτες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης με εβραϊκή καταγωγή.

Με

την πολιτική ασχολήθηκε μόλις το 2009, όταν είδε τυχαία με φίλους διαφημιστικό του κόμματος των «Πειρατών» ενόψει των εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Μάιο του 2011 εξελέγη κιόλας Διευθύντρια του κόμματος.

Η Weisband έγινε γνωστή και δημοφιλής όχι γιατί ασχολήθηκε με επίλυση θεμάτων της «υψηλής πολιτικής». Περιορίστηκε στο δικό της ηλικιακό γκρουπ, δηλ. σε θέματα που αφορούν στους νέους αλλά και στην ίδια. Ιδέα που την «απασχολεί» είναι η μετάδοση δημοκρατικών αξιών σε μαθητές και εφήβους, η ελεύθερη μάθηση με προσωπικά κίνητρα και η διευκόλυνση της αναγνώρισης των αλλοδαπών πτυχίων.

Η ανταπόκριση των νέων, οι οποίοι είδαν το κόμμα των Πειρατών ομολογουμένως και ως μέσο διαμαρτυρίας, ήταν έντονη. Οι Πειρατές, λίγο μετά την εκλογή της, μετρήθηκαν στο 7%, με ασφάλεια πάνω από το συνταγματικό όριο του 5% που επιτρέπει την είσοδο στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ένα όριο, που δεν μπορεί πλέον ούτε ο νυν κυβερνητικός εταίρος της Angela Merkel, δηλ. το FDP να πιάσει.

Στο συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο του 2011 η Weisband όρισε τους στόχους του ως εξής: «Εκπαίδευση σε όλες τις αποχρώσεις, εκπαίδευση στα μικρά παιδιά, εκπαίδευση ως προϋπόθεση για την πολιτική συμμετοχή, εκπαίδευση ως όρος για μια υπεύθυνη ζωή», όπως και «ελευθερία στο Internet και διαφάνεια στις πολιτικές διαδικασίες».

Τον Ιανουάριο του 2012 η Marina Weisband υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους υγείας και σπουδών, καταγγέλλοντας παράλληλα προσβολές λόγω της εβραϊκής της καταγωγής.

Το κόμμα των πειρατών έκτοτε, συγκλονιζόμενο από ενδοπαραταξιακές κόντρες, ψυχορραγεί και βλέπει πια το όριο του 5% από κάτω προς τα πάνω. Ως μόνη λύση για την επιβίωσή του φαντάζει ο φρέσκος άνεμος της εξαιρετικά δημοφιλούς Weisband, η οποία, ωστόσο, αρνείται πεισματικά να παρατήσει την διπλωματική της εργασία στην Ψυχολογία, έστω και αν θέλγητρο αποτελεί η αλλαγή της μοίρας των εκλογών στο σημαντικότερο πολιτικό πεδίο της Ευρώπης.

Η σύντομη και νεανική Ιστορία της Marina Weisband περιέχει, θεωρώ, πολλά διδάγματα και για τους Έλληνες νέους, οι οποίοι θεωρούν πως τάχα, σε μια εποχή μάλιστα που το Internet παρέχει απεριόριστες δυνατότητες προβολής και μετάδοσης προσώπων και ιδεών, ακόμα και παράκαμψης των διαπλεκόμενων «μιντιακών» εμποδίων, και που η ελληνική κοινωνία «φωνάζει» ότι διψάει για φρέσκο δροσερό άνεμο σαν αυτόν που πρόσφερε η νεαρή Γερμανίδα στην δική της, είναι υπερβολικά ανίσχυροι για να κάνουν την διαφορά. Ίσως πάνω από όλα χρειάζεται περισσότερη τόλμη…

Keywords
Τυχαία Θέματα