“Η Ελλάδα των άστρων” στο πλανητάριο

Tοπία με φόντο τον έναστρο ουρανό, αστρονομικά φαινόμενα και ουράνια αντικείμενα συνθέτουν το φωτογραφικό παζλ του αστροφωτογράφου Θεοφάνη Ν. Ματσόπουλου. Ο λόγος για την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «H Ελλάδα των άστρων», που εγκαινιάζεται στις 4 Φεβρουαρίου στο ψηφιακό πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο). Στην φωτογραφική αυτή περιπλάνηση εκτίθενται 50 φωτογραφίες. Aρκετές από αυτές είναι μωσαϊκά, δηλαδή αποτελούνται από πολλές εικόνες

που έχουν συντεθεί σε ενιαίο σύνολο με σκοπό να καλύψουν με λεπτομέρεια το θέμα.
Η έκθεση χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει καθαρά αστρονομικές εικόνες και εικόνες βαθέος ουρανού, ληφθείσες με τη χρήση διάφορων τηλεσκοπίων, και το δεύτερο καλλιτεχνικές φωτογραφίες με θέμα μνημεία κάτω από τον νυχτερινό ουρανό.

Η φωτογραφική απεικόνιση του έναστρου ουρανού, ακροβατεί ανάμεσα στην επιστήμη και στην τέχνη. Ο φωτογράφος ελκύεται από το μεγαλείο του νυχτερινού ουρανού και προσπαθεί να το αποτυπώσει με τρόπο που να είναι προσιτός σε όλους. Ο Ματσόπουλος τα καταφέρνει βυθίζοντας παράλληλα το κοινό σε κόσμους μακρινούς, φωτεινούς και γιγάντιους, κόσμους αληθινούς, τους οποίους όμως δεν είναι σε θέση να συλλάβει η ανθρώπινη φαντασία.

Ο φωτογράφος Θεοφάνης Ν. Ματσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 και από την εφηβική ηλικία ασχολήθηκε με την φωτογραφία των τοπίων και της φύσης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξειδικεύτηκε στην αστροφωτογραφία και στην ψηφιακή επεξεργασία εικόνας. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα αστρονομικά περιοδικά και ιστοσελίδες.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα