Η ΕΤΑ ανακοίνωσε ότι “σκοπεύει” να αυτοδιαλυθεί

Στο περιθώριο του διαρκώς εντεινόμενου αιτήματος της Καταλωνίας για αυτονόμηση από την υπόλοιπη Ισπανία, η οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ, που ευθύνεται για περισσότερους από 800 φόνους στα 45 χρόνια λειτουργίας της, και θεωρείται “τρομοκρατική” οργάνωση για πολλούς διεθνείς οργανισμούς και ηγέτες, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αυτοδιαλυθεί, να παραδώσει τον οπλισμό της και να ξεκινήσει συζητήσις με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Η

σχετική ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στο site μιας εφημερίδας των Βάσκων, και έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΤΑ βλέπει να έχει χάσει σημαντικό μέρος από την επιρροή της στην κοινωνία. Μόλις την περσινή χρονιά άλλωστε, είχε ανακοινώσει το τέλος των “μάχιμων” επιχειρήσεών της και την έναρξη διαλόγου με τις αρχές, ενώ πλέον προχωρεί ένα βήμα παραπέρα, στο στάδιο της αυτοδιάλυσης.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που αναφέρονται ωστόσο, είναι και το πάγιο αίτημα της οργάνωσης για μεταφορά των κρατουμένων Βάσκων αυτονομιστών σε φυλακές κοντά στα σπίτια τους, αίτημα το οποίο είχε συναντήσει τη σθεναρή άρνηση των επίσημων αρχών.

Keywords
Τυχαία Θέματα