Η κρίση μείωσε τις δαπάνες υγείας στην Ευρώπη

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. για την Υγεία στην Ευρώπη, με τίτλο «Health at a Glance: Europe 2012», οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης. Σε αντίθεση με τα έτη πριν από την κρίση, το 2010 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε η μείωση των δαπανών υγείας στη Γηραιά Ήπειρο, ειδικά στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ το διάστημα 2000-2009

οι δαπάνες υγείας παρουσίαζαν μια ετήσια αύξηση της τάξης του 4,6% στην Ευρώπη, το 2010 μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 0,6%. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση, ήταν η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο στην Ευρώπη από το 1975. Ειδικά στην Ελλάδα, η κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας μειώθηκε κατά 6,7% το 2010, σε αντίθεση με την προηγούμενη δεκαετία, οπότε είχε σημειωθεί μέση ετήσια αύξηση των δαπανών της τάξης του 5,7%. Προηγούνται στη λίστα με τις περικοπές ανάλογων δαπανών η Ιρλανδία και η Εσθονία. Ακόμα όμως και στις χώρες που υπήρξε αύξηση τους, το 2010 αυτή ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Επισημαίνεται ότι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη ήταν η Ολλανδία, με 3.980 ευρώ, και η χώρα με την μικρότερη η Ρουμανία, με 677 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι μειώσεις στις δαπάνες πραγματοποιήθηκαν με μια σειρά από μέτρα, όπως περικοπές στις αποδοχές του υγειονομικού προσωπικού, στον αριθμό εργαζομένων στις μονάδες υγείας, των πληρωμών σε φαρμακευτικές εταιρείες, με αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις δαπάνες και με συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Η έκθεση αναφέρεται επίσης στον κίνδυνο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στους δείκτες υγείας, αλλά και στην υγειονομική περίθαλψη των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα