Η Μέρκελ στοχοποιεί τους μάνατζερ

Το δημοψήφισμα στην Ελβετία για την εφαρμογή πλαφόν στους μισθούς των μάνατζερ αλλά και η αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τραπεζικά στελέχη δημιουργούν κύμα αλλαγών και σε άλλες χώρες. Αυτή την φορά είναι η Γερμανία, η οποία, δια της Καγκελαρίου Angela Merkel, εξαγγέλλει παρεμβάσεις.

Σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα «Freie Presse» που δημοσιεύεται σήμερα, η Καγκελάριος

της Γερμανίας παίρνει σαφή θέση:

«Η έλλειψη μέτρου δεν επιτρέπεται να απαντάται σε μια ελεύθερη κοινωνία», λέει, προσθέτοντας ότι καταλαβαίνει πολύ καλά όταν οι άνθρωποι κουνάνε το κεφάλι ακούγοντας για δυσθεώρητους μισθούς και θέλουν όλο αυτό να σταματήσει.

Η Angela Merkel θεωρεί ότι το θέμα δεν μπορεί να αφεθεί στις αγορές ώστε να το ρυθμίσουν από μόνες τους και καλεί στην λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμφωνεί με την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία της ΕΕ, κατά την οποία οι μεγάλοι μισθοί δεν θα καθορίζονται από τα ΔΣ των εταιρειών αλλά θα ελέγχονται από τις Γενικές τους Συνελεύσεις.

Με τον τρόπο αυτό η Καγκελάριος, ενόψει και των επικείμενων εκλογών, αντιδράει στην ολοένα και εντονότερη εγχώρια λαϊκή πίεση για περιορισμό των απολαβών των μεγαλοστελεχών, ιδιαίτερα μετά και το επιτυχημένο δημοψήφισμα στην Ελβετία.

Ούτως ή άλλως ο κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει να αποφασίσει πριν από την καλοκαιρινή διακοπή των εργασιών του Bundestag την ρύθμιση των μισθών των κορυφαίων μάνατζερ και έχει εξουσιοδοτήσει σχετικά τους νομικούς και οικονομικούς του αρμοδίους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο και ο εταίρος της Merkel, δηλ. το FDP, είχε επίσης διακηρύξει ότι οι ΓΣ των εταιρειών θα πρέπει να αναμειγνύονται πλέον ενεργότερα σε αποφάσεις καθορισμού του μισθού των μάνατζερ, ενώ και ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Sigmar Gabriel απείλησε με νομοθετικές παρεμβάσεις σε περίπτωση μη οικειοθελών ρυθμίσεων.

Το νέο της υπόθεσης είναι ότι και η Καγκελάριος, πιεζόμενη από τον δημόσιο διάλογο, αναγκάσθηκε να πάρει κι εκείνη θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα