Ηχηρό «όχι» του Ευρωκοινοβουλίου στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

«Όχι» με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να πει αύριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον ενωσιακό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020, όπως αυτός συμφωνήθηκε από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 8 Φεβρουαρίου. Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο της απορριπτικής απόφασης που έχουν ετοιμάσει οι μεγαλύτερες παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Επί μήνες προσπαθούσαν τα ισχυρότερα κράτη της ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της Ένωσης, ώστε να συγκεραστεί η απαίτηση των Βρυξελλών για διάθεση μεγαλύτερων ποσών και εκείνη πολλών χωρών, προεξάρχουσας της

Μεγάλης Βρετανίας, για δραστικές περικοπές. Η τελική συμφωνία που επισημοποιήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 8 Φεβρουαρίου συνιστούσε νίκη μάλλον της δεύτερης ομάδας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενισχυμένο από την Συνθήκη της Λισαβόνας, φαίνεται όμως πως δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Όλα δείχνουν ότι, συντασσόμενο με την θέση της Κομισιόν, θα απορρίψει αύριο, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειάς του, την επιτευχθείσα συμφωνία.

Αυτό υποδεικνύει προσχέδιο απόφασης που έχει συνταχθεί από τις πέντε μεγαλύτερες παρατάξεις που εκπροσωπούνται στις τάξεις του, στο οποίο αναφέρεται ότι ο συμβιβασμός στην «παρούσα του μορφή» απορρίπτεται. Παρατίθεται σε αυτό ακόμα, ότι τα κράτη-μέλη δεν έλαβαν υπόψη τους «τις προτεραιότητες και τις έγνοιες» του Ευρωκοινοβουλίου, όπως αυτές εκφράστηκαν και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Οι συντάκτες του σχεδίου επαναλαμβάνουν την απαίτηση για ένα «μοντέρνο, προνοητικό, ευέλικτο και διαφανές» πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Εκτός αυτού, το Ευρωκοινοβούλιο θέλει η συμφωνία να εξετασθεί και από τη νέα σύνθεσή του, όπως αυτή θα προκύψει από τις Ευρωεκλογές του 2014.

Πυρήνα της κριτικής κατά του συμβιβασμού της Συνόδου Κορυφής αποτελεί, όπως είναι φυσικό, η διάθεση μικρότερων κονδυλίων στο σύστημα: 908 δισ. έναντι απαίτησης ενός τρισ. ευρώ. Χωρίς αυτά τα επιπρόσθετα χρήματα, κατά την άποψη του Ευρωκοινοβουλίου, είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι τεθέντες στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας ή την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την συνθήκη της Λισαβόνας έχει αποκτήσει εν προκειμένω ενισχυμένες αρμοδιότητες και συγκεκριμένα το δικαίωμα της συναπόφασης. Χωρίς την δική του έγκριση οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν μπορούν να αποκτήσουν νομική ισχύ. Μετά την αναμενόμενη αρνητική απόφασή του αύριο, θα εκκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων του και εκπροσώπων των κυβερνήσεων, οι οποίες προβλέπονται ιδιαίτερα πολύπλοκες, αν συνυπολογισθεί και η στάση της Μεγάλης Βρετανίας που απειλεί με δημοψήφισμα εξόδου. Το σίγουρο όμως είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν φέρεται καθόλου διατεθειμένο να καταθέσει τα όπλα αμαχητί.

Keywords
Τυχαία Θέματα