(Και) η Γερμανία θα χρειαστεί Μνημόνιο…

Είναι φυσικά το σενάριο της… μεγάλης εκδίκησης. Να χρειαστεί ακόμη και η ίδια η Γερμανία Μνημόνιο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της βαθιάς και σύνθετης κρίσης χρέους που βιώνει η ευρωζώνη, εν πολλοίς… εξαιτίας του ίδιου του Βερολίνου και της πολιτικής βουλιμίας του να καρπωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη.

Φυσικά, απέχουμε πολύ από ένα τέτοιο σενάριο. Το οποίο ωστόσο, μέσα στην υπερβολή και το… αδιανόητό του,

έρχεται να καταδείξει ότι ακόμη και η οικονομία-ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχίζει να δουλεύει με προβληματικά αργούς ρυθμούς.

Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνει η έκθεση της Bundesbank, που έρχεται μια μέρα μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συνολικά για την ευρωζώνη, καθώς χαμηλώνει τις προσδοκίες για αντοχές της γερμανικής οικονομίας απέναντι στην κρίση.

Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση των επιτελών της Bundesbank, η οποία παραδόθηκε στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν, είναι εξαιρετικά πιθανό η οικονομία της Γερμανίας να έχει ήδη ξεκινήσει την επώδυνη διαδρομή προς την ύφεση.

Η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας το 2013, έχει υποχωρήσει στο 0,4%, ενώ τον Ιούνιο προβλεπόταν να κινείται στα επίπεδα του 1,6%. Η Bundesbank πάντως σπεύδει να προλάβει το… σοκ, και να μην οπλίσει με πολιτικά επιχειρήματα τους αντιπάλους της Άνγκελα Μέρκελ ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το 2014, η γερμανική οικονομία θα “γυρίσει” και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης, αυτή τη φορά στα επίπεδα του 1,9%.

“Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας θα είναι μικρότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις, εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, και το διάχυτο κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στις αγορές”, αναφέρουν στην αιτιολογική έκθεσή τους οι αναλυτές της Bundesbank. “Περιμένουμε ωστόσο ότι από το 2014 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιστρέψουν”, καταλήγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα