Κίνα: Διαδήλωση κατά της λογοκρισίας

Σύμφωνα με ιστοσελίδες, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κίνα μπροστά από τα γραφεία φιλο-μεταρρυθμιστικού περιοδικού, το κύριο άρθρο του οποίου φέρεται να λογοκρίθηκε από τις κινεζικές αρχές.

Σε μια σπάνια δημόσια εκδήλωση υποστήριξης της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Γκουανγκτζού, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, μπροστά από τα γραφεία του εβδομαδιαίου περιοδικού Nanfang Zhoumo( Επιθεώρηση του Νότου), για συμπαράσταση στην απεργία

που έχουν κηρύξει οι δημοσιογράφοι του. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφε: «Θέλουμε ελευθερία του Τύπου, σεβασμό του Συντάγματος και της δημοκρατίας».

Όλα ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν το Nanfang Zhoumo είχε προγραμματίσει να δημοσιεύσει ως κύριο άρθρο, μια επιστολή προς τους αναγνώστες, η οποία απηύθυνε έκκληση για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και την υιοθέτηση Συντάγματος που θα εγγυάται πραγματικά τα δικαιώματα των πολιτών. Σύμφωνα με δημοσιογράφους και πρώην συνεργάτες του περιοδικού, ένας υπεύθυνος προπαγάνδας της επαρχίας αντικατέστησε στη συνέχεια το κύριο άρθρο με ένα άλλο, το οποίο υμνούσε τα επιτεύγματα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Χθες το μπλογκ του περιοδικού διέψευσε ότι η μη δημοσίευση της επιστολής οφειλόταν σε λογοκρισία. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στο διαδίκτυο και την οργή των δημοσιογράφων του περιοδικού, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν την έγραψαν εκείνοι, αλλά η διοίκηση. Ως αποτέλεσμα, εξήγγειλαν απεργία για σήμερα.

Να σημειωθεί ότι για το έτος 2011-2012, η Κίνα βρίσκεται 174η στη λίστα 179 χωρών που κατάρτισε η οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» για τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, στην οποία υποχώρησε κατά τις τρεις θέσεις σε σχέση με την αντίστοιχη λίστα 2010-2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα