Κοινή επίθεση Μανιάτη, Τριανταφύλλου στον Χατζηδάκη!

Με κοινή ανακοίνωσή τους ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης και ο βουλευτής Χίου του κόμματος, Κώστας Τριανταφύλλου, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία επιτίθενται στον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, για τη μη ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις μεγάλες φωτιές της Χίου.

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης , Κ. Χατζηδάκης

δικαιολογεί τη μη αποστολή αιτήματος για χρηματοδότηση των δράσεων αποκατάστασης για την πυρόπληκτη Χίο από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, με το επιχείρημα ότι η Χίος δεν …καταστράφηκε αρκετά, δεν δικαιούται τη συνδρομή του Ταμείου!

Δυστυχώς, το Υπουργείο Ανάπτυξης επέλεξε να αποφασίσει το ίδιο χωρίς να έχει την αρμοδιότητα. Και μάλιστα να αποφασίσει χωρίς να λάβει υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα.

Αρμοδιότητα του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ είναι και η αξιολόγηση κάθε πλήρους και ολοκληρωμένου (από τεχνικής απόψεως) αιτήματος βοήθειας σε έκτακτη ανάγκη. Βέβαιο είναι επίσης, το γεγονός ότι το ίδιο το Ταμείο αξιολογεί και αποφαίνεται για κάθε αίτημα που του γίνεται, κοινοποιεί το ίδιο τις αποφάσεις του και ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και για τον λόγο αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι αυθαίρετες συγκρίσεις.

Επαναλαμβάνουμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει τα χρήματα καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 2 του Κανονισμού 2012/2001 του Ταμείου Αλληλεγγύης «Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στις απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως οι νησιωτικές», για τις οποίες το Ταμείο έχει και στο παρελθόν πραγματοποιήσει εξαιρέσεις. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Μαρτινίκας καθώς και της Γουαδελούπης το έτος 2008, όταν αιτήθηκε συνδρομή η Γαλλία, με το σκεπτικό ότι αν και η καταστροφή εκεί «δεν πληρούσε τα κριτήρια που ορίζονται στον κανονισμό του Ταμείου Αλληλεγγύης για «μείζονες καταστροφές». Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη ευπάθεια αυτής της εξόχως απόκεντρης περιοχής (που μνημονεύεται ρητώς στον κανονισμό του Ταμείου Αλληλεγγύης) και το σοβαρό αντίκτυπο και τις επιπτώσεις, η Επιτροπή αποφάσισε ότι η αίτηση πληροί τα κριτήρια του κανονισμού του Ταμείου Αλληλεγγύης για πρωτοφανείς περιφερειακές καταστροφές.»

Ως προς τις αναφορές του Υπουργείου στις περιπτώσεις των αιτήσεων για την Αττική και την Εύβοια, παραπέμπουμε στις σχετικές εκθέσεις του Ταμείου, που κάνουν αναφορά σε ελλείψεις των αντίστοιχων φακέλων των αιτήσεων, καθώς και στην ετήσια έκθεση του Ταμείου για το έτος 2006, που ορίζει ως πληθυσμό αναφοράς, τον πληθυσμό του Νομού Έβρου (κάνει αναφορά σε 180.000 κατοίκους) και κάνει δεκτή την αίτησης χρηματοδότησης της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι το Υπουργείο δεν έλαβε υπ’ όψιν τα ανωτέρω, καθώς και το γεγονός ότι επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες (αν όχι την μεγαλύτερη) πυρκαγιά του Καλοκαιριού στην Ευρώπη και μάλιστα σε ένα νησί που βρίσκεται στα σύνορα της Ε.Ε.

Είναι αδιανόητο, τις συνέπειες του λάθους του Υπουργείου να τις υποστεί η κοινωνία της Χίου. Τα στοιχεία δυστυχώς, αποδεικνύουν την τραγική ολιγωρία των υπευθύνων. Απαιτείται η άμεση θετική ανταπόκριση του Υπουργού».

Νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τόνιζε ότι οι ζημιές της Χίου δεν ήταν επιλέξιμες για αποζημίωση από το Ταμείο.

Το υπουργείο επισημαίνει συγκεκριμένα τα εξής:

«Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι:

- Το ύψος των ζημιών να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ή

- Να έχουν προκληθεί σημαντικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην πλειονότητα τού πληθυσμού τής Περιφέρειας, εν προκειμένω τού Βορείου Αιγαίου, καθώς και στο περιφερειακό ΑΕΠ.

Στην περίπτωση τής Χίου δεν ίσχυε καμία από τις δύο προϋποθέσεις. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν υπεβλήθη αίτημα αποζημίωσης στο Ταμείο Αλληλεγγύης. Για τον ίδιο λόγο, αιτήσεις αποζημίωσης που υπεβλήθησαν στο Ταμείο για τις πυρκαγιές στην Αττική το 2009 και τις πλημμύρες στην Εύβοια το 2010, απερρίφθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Keywords
Τυχαία Θέματα