Κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για ρύθμιση χρεών

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται Τρόικα και Οικονομικό επιτελείο για την οριστικοποίηση του σχεδίου ρύθμισης για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Σημεία σύγκλισης μεταξύ των δυο πλευρών καταγράφονται τόσο ως προς τον αριθμό των δόσεων όσο και ως προς τους όρους υπαγωγής. Έτσι φαίνεται πως κλειδώνει στις 12 ο αριθμός των δόσεων για την πάγια ρύθμιση και καταβάλλονται προσπάθειες για την θέσπιση 48 δόσεων στην λεγόμενη ρύθμιση της ύστατης ευκαιρίας ενώ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο. Η ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει

την κεφαλαιοποίηση των οφειλών μέχρι τις 31/12/2012 ενώ προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση των τρεχουσών οφειλών του 2013.

Μάλιστα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1/1/2013δεν θα υπαχθούν στη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας, δηλαδή των 48 δόσεων, αλλά στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Με στόχο να εισρεύσει το συντομότερο ζεστό χρήμα στα ταμεία, η ρύθμιση αναμένεται να προβλέπει 48 δόσεις μόνο για όσους σπεύσουν να ενταχθούν άμεσα στη ρύθμιση ενώ οι δόσεις θα βαίνουν μειούμενες όσο θα καθυστερεί η υπαγωγή. Κίνητρα που ενδέχεται να έχουν τη μορφή έκπτωσης αναμένεται να θεσπιστούν για τους συνεπείς που θα εξοφλούν τις δόσεις νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πάντως επιμένουν στη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση με κριτήρια βιωσιμότητας που θα αποδεικνύουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεων ενώ θα απαιτείται η προσκόμιση αναλυτικών οικονομικών στοιχείων αλλά και η παροχή εγγυήσεων για μεγαλύτερες οφειλές.

Τη μείωση των εισοδημάτων τους θα κληθούν να πιστοποιήσουν και τα φυσικά πρόσωπα. Στη ρύθμιση πάντως δεν θα μπορούν να ενταχθούν πτωχευμένες επιχειρήσεις ούτε οι επαγγελματίες που έχουν υπαχθεί επανειλημμένα σε ρυθμίσεις και έχουν εκπέσει αυτών. Τέλος οι επιχειρήσεις θα έχουν μια και μόνο ευκαιρία να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση και στη συνέχεια θα έχουν πρόσβαση μόνο στην πάγια ρύθμιση.

Παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι η ρύθμιση θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται στο κόκκινο καθώς οι οφειλές φτάνουν τα 15 δισ.€ ενώ τα προσδοκώμενα έσοδα εκτιμώνται σε 600 εκατ.€ ετησίως.

Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φτάσει και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες που έχουν φτάσει τα 56 δισ.€ ενώ το οικονομικό επιτελείο προσδοκά στην είσπραξη 3- 4 δισ.€ από τη ρύθμιση.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση με τη Τρόικα και για το σχέδιο φορολόγησης των ακινήτων τη φετινή χρονιά, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ δεν διατυπώνουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, καθώς δεν άλλαξε ο τρόπος είσπραξης του φόρου, που χαρακτηρίζεται από την Τρόικα ως βασική παράμετρος για την επίτευξη του στόχου των 3,2 δισ ευρώ.

Η τελική διαπραγμάτευση γίνεται επί τη βάσει του σχεδίου που προβλέπει μείωση 15% σε όλους τους συντελεστές του Έκτακτου Ειδικού Τέλους, χωρίς να τίθεται πλαφόν αξίας και επιφάνειας ακινήτου. Ως αντιστάθμισμα του μεγαλύτερου μέρους της απώλειας εσόδων, το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του φόρου στα εκτός αντικειμενικού συστήματος ακίνητα, καθώς και την επέκταση του φόρου στα νομιμοποιηθέντα ακίνητα, δηλαδή σε ημιυπαίθριους και αυθαίρετα. Ζητούμενο είναι η πρόβλεψη έστω περιορισμένου αφορολόγητου αν και οι πιθανότητες είναι μάλλον περιορισμένες.

Για να “περάσει” ο νέος φόρος ακινήτων για το 2013, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν ότι στη Βουλή πρέπει να έρθει συνολικό “πακέτο” διατάξεων, που θα συμπεριλαμβάνει την κλίμακα του Ενιαίου Φόρου με ισχύ από 1/1/2014, το αφορολόγητο του Ενιαίου Φόρου, ειδική κλίμακα για τα αγροτεμάχια, με ενδεχόμενη εφαρμογή της από το 2013, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως η καταγραφή τους, καθώς και τον χαρακτηρισμό ως “μεταβατικού” του Φόρου που θα ισχύσει το 2013, δηλαδή τη μείωση κατά 15% στους συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα