Κουβέλης: Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό

Τη θέση της ΔΗΜΑΡ, η οποία καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2014, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε αντικατάσταση της τρόικας από θεσμικά όργανα της Ε.Ε. καθώς και επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης με τους εταίρους μας.

Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να παράγει για να καλύπτει τις υποχρεώσεις

της, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να οργανώσει τις συμμαχίες της έτσι ώστε να μην περιμένει μονίμως από τους δανειστές.

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ ζήτησε μέτρα υποβοήθησης των επιχειρήσεων και για μια ακόμη φορά τόνισε την ανάγκη διεκδίκησης ειδικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων από την ΕΚΤ.

Επιπλέον ζήτησε ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και αντικατάσταση των αναποτελεσματικών μέτρων.

Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας, ενώ με έμφαση είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί νέα μέτρα, όπως και να μη δεχθεί να ληφθούν αποφάσεις, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, για το δημοσιονομικό κενό.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στην υπερφορολόγηση όπως είπε των πολιτών, κάνοντας λόγο για την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας δίκαιης φορολογίας με μέριμνα για τα χαμηλά εισοδήματα και σχολίασε ότι δεν γίνεται να μένουν ανέγγιχτοι οι φοροφυγάδες.

Είπε ότι το ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να παραμείνει στα επίπεδα που είναι, ενώ για την κινητικότητα σημείωσε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί από τις απολύσεις.

Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ζήτησε μείωση του φόρου ακινήτων κατά 30% και να συνδεέται με το σύνολο της περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.

Καταθέτοντας τις προτάσεις του κόμματός του, πρότεινε μεταξύ άλλων:

- Ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και συνεκτικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνική συνοχή.

- Τα επώδυνα αποτελέσματα του προγράμματος να αποτελέσουν βάση για την αντικατάστασή του με έμφαση στην απασχόληση, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή.

- Αντικατάσταση της τρόικας με θεσμικά όργανα της ΕΕ που θα επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει και εφαρμόζει με πολιτική αυτονομία το πλαίσιο των μέτρων.

«Η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος, να αναζητήσει συμμαχίες και όχι να περιμένει οδηγίες», σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε ένα πρόγραμμα ανάταξης με ένα πλαίσιο μέτρων που θα υποβοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μια κοινωνία όπως είπε, ίσων ευκαιριών και σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Ο κ. Κουβέλης κάλεσε την κυβέρνηση να μην δεχθεί νέα μέτρα, αναποτελεσματικά και επώδυνα όπως είπε, που θα επιδεινώνουν την κατάσταση στην κοινωνία, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του για την άρση των πλειστηριασμών αλλά και την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ακόμα, ζήτησε από την κυβέρνηση να αποκρούσει το μέτρο των απολύσεων και παράλληλα να τις αποσυνδέσει από την κινητικότητα, να μην δεχθεί οριζόντιο κλείσιμο επιχειρήσεων και να επιμείνει στον σημαντικό για τη χώρα ρόλο των αμυντικών συστημάτων.

Έμφαση έδωσε ο κ. Κουβέλης σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατό να διαφεύγουν οι φοροφυγάδες και να ζητάτε πάντα από τους ίδιους και τους ίδιους να πληρώσουν. Χρειάζεται μια δίκαιη προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη», σημείωσε.

Πρότεινε ο ΦΑΠ να συνδέεται με το σύνολο της περιουσίας και όχι μεμονωμένα, αλλά και να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Ακόμα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε:

- Άμεση ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα διακανονισμού οφειλών όλων των ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι φθάνουν το ένα εκατομμύριο.

- Δράσεις στήριξης των ανέργων και των δομών κοινωνικής φροντίδας.

- Αύξηση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα