Μείωση των εξεταστικών κέντρων στις Πανελλαδικές

Η περίπτωση μείωσης και σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων για τις πανελλαδικές, όπου αυτό είναι εφικτό, ζητά να διερευνηθεί ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, μέσω σχετικής εγκυκλίου προς τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης. Με την ίδια εγκύκλιο περιγράφεται η διαδικασία ορισμού των επιτηρητών στις πανελλαδικές

εξετάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», η εγκύκλιος αναφέρει ότι για εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς λόγους είναι χρήσιμο να διερευνηθεί η δυνατότητα -από τους περιφερειακούς διευθυντές Εκπαίδευσης σε συνεργία με τους διευθυντές Δ.Ε- σύμπτυξης εξεταστικών κέντρων (Ε.Κ.), αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργούνται προβλήματα στους υποψηφίους και ότι δεν διαταράσσεται η εξεταστική διαδικασία.

«Εφόσον ο αριθμός των μαθητών της τελευταίας τάξης ΓΕΛ που εξετάζονται γραπτά είναι σχετικά μικρός, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης συνεκτιμώντας τις συγκοινωνιακές και άλλες συνθήκες, μπορεί με ευθύνη του να ορίζει το πλησιέστερο Γενικό Λύκειο ως εξεταστικό κέντρο για τους μαθητές των λυκείων αυτών.

Η επιλογή αυτή ενδείκνυται κυρίως για να διαφυλαχθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό το αδιάβλητο των εξετάσεων», αναφέρεται στην εγκύκλιο του που εξέδωσε ο υφυπουργός Παιδείας.

Η εγκύκλιος επισημαίνει πως δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εξεταστικά κέντρα τα Γενικά Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, καθώς και τα μειονοτικά σχολεία. Τονίζεται, όμως, πως «επειδή φέτος ο αριθμός των υποψηφίων είναι ελαφρώς μικρότερος από πέρυσι, θεωρείται εύλογο να μειωθεί ανάλογα και ο αριθμός των Ε.Κ, κυρίως στα αστικά κέντρα και όπου αυτό είναι εφικτό».

Παράλληλα, εξηγούνται και οι προϋποθέσεις ορισμού των επιτηρητών. Συγκεκριμένα, Οι καθηγητές λυκείων δεν μπορούν να ορίζονται ως επιτηρητές σε ΓΕΛ όπου εξετάζονται μαθητές τους, στα ιδιωτικά λύκεια, ως επιτηρητές ορίζονται υποχρεωτικά καθηγητές μόνο της δημόσιας εκπαίδευσης. Κατά τον ορισμό των επιτηρητών, λαμβάνεται μέριμνα ώστε σε κάθε αίθουσα εξετάσεων να υπάρχουν δύο επιτηρητές και ανά πέντε αίθουσες να προβλέπεται και ένας αναπληρωματικός. Με ευθύνη της λυκειακής επιτροπής, οι επιτηρητές κατανέμονται στις αίθουσες εξετάσεων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε ημέρα εξέτασης να είναι σε διαφορετική αίθουσα.

Σημειώνεται πως οι επιτηρητές απαγορεύεται ρητά να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση, πληροφορία ή επεξήγηση στους εξεταζόμενους, εκτός των οδηγιών που διαβιβάζονται σε αυτούς από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα