“Μεταρρυθμίσεις τώρα για να ζήσουμε καλύτερα μετά”

Η Angela Merkel δεν είναι καινούργια στο Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Ήδη ως Υπουργός είχε παραστεί το 1993 και μάλιστα εκλεγεί «Νέος Παγκόσμιος Ηγέτης». Σήμερα, κατά την έκτη παρουσία της, είκοσι χρόνια μετά, και με την ιδιότητα πλέον της Καγκελαρίου του ισχυρότερου κράτους της Ευρώπης εστίασε στην ανταγωνιστικότητα και στην ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων τώρα, ώστε να δρέψουμε τους καρπούς, όπως ισχυρίζεται, μεταγενέστερα.

Η Angela Merkel

ξεκίνησε τον λόγο της αναφερόμενη στα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής πολιτικής τα τελευταία χρόνια: Το έλλειμμα των χωρών της ευρωζώνης μειώθηκε στο μισό, δημιουργήθηκε ο μηχανισμός ESM, πράγμα αδιανόητο τα περασμένα χρόνια, προωθήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις.

Σημείωσε όμως, ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη, δίνοντας έμφαση στην υψηλή ανεργία στην Ισπανία και την Ελλάδα, η οποία είναι δύσκολο να αμβλυνθεί γρήγορα.

Ώσπου οι μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν να εμφανίζουν αποτελέσματα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή, όπως λέει. «Μεταρρυθμίσεις τώρα για να ζήσουμε καλύτερα μετά», προσπάθησε να πείσει.

Ιδιαίτερα ως προς το βασικό αντικείμενο της τεχνοκρατικής ομιλίας της, δηλ. την ανταγωνιστικότητα, η Καγκελάριος Angela Merkel μίλησε για την ανάγκη παραγωγής προϊόντων που θα είναι ενδιαφέροντα παγκοσμίως. Στην αύξησή της πιστεύει ότι θα συμβάλει και το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, δια του οποίου τα μέλη δεσμεύθηκαν για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει να προωθηθούν και ενισχυθούν καινοτόμες ιδέες.

Κλειδί για την αύξηση της ευημερίας θα είναι η Ευρώπη να διατηρήσει την κεντρική της θέση παγκοσμίως. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να συναφθούν διακρατικές συμφωνίες, με πρωτεργάτη τη Γερμανία, παρακάμπτοντας τις δυσκολίες σύναψης διεθνών, ώστε να παραμερισθεί ο κρατικός παρεμβατισμός πολλών χωρών ανά τον κόσμο.

Τέλος, ως προς την κρίση στην ευρωζώνη, επανέλαβε την εκτίμησή της ότι έχουν γίνει πολλά, είμαστε στην σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε ακόμα διαφύγει του κινδύνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα