Μέρκελ: Σκληρό και επίπονο το 2013

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel, ήταν εκείνη που άνοιξε των χορό των σημαντικών δηλώσεων αμέσως μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία σφραγίσθηκε από την γνωστή αναβλητικότητα.

Η Merkel, κάνοντας για μια ακόμη φορά σαφή την διαφορετική της σε σύγκριση με τον Γάλλο Πρόεδρο Hollande εκτίμηση, επανέλαβε ότι η κρίση δεν έχει φθάσει στο τέλος

της και χαρακτήρισε σκληρές και επίπονες τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο έτος, αλλά και κατά τα επόμενα χρόνια στην ευρωζώνη. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι με τις τελευταίες αποφάσεις που λήφθηκαν από το Eurogroup για την Ελλάδα, η Ευρώπη έκανε σαφές το μήνυμα αλληλεγγύης και συμπόρευσης, σταθεροποιώντας ταυτόχρονα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Παράλληλα, επέμεινε στην θέση της για την ανάγκη μιας στενότερης οικονομικής και νομισματικής ένωσης, παραδέχθηκε ωστόσο ότι ο αυστηρότερος έλεγχος που κάτι τέτοιο συνεπάγεται δεν γίνεται ακόμα ομόφωνα δεκτός από τα κράτη – μέλη, την ώρα μάλιστα που η περαιτέρω δημοσιονομική πειθαρχία δυσκολεύει κάποιους, εννοώντας τον ευρωπαϊκό Νότο. Παρόλα αυτά, εξέφρασε την άποψη ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται σε ενωσιακό επίπεδο θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Συνεχίζει λοιπόν, η Γερμανίδα Καγκελάριος να επιμένει ακάθεκτη στην ίδια πορεία που έχει χαραχθεί, παραπέμποντας περισσότερο ρηξικέλευθες παρεμβάσεις, όπως αυτές που πρότεινε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy, με την έκθεσή του για αναδόμηση της νομισματικής ένωσης, στις καλένδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα