Μόντι: Είμαι έτοιμος να ηγηθώ της Ιταλίας

Όσοι έμειναν στη συνέντευξη την οποία παραχώρισε ο Μάριο Μόντι σε ιταλική εφημερίδα και δημοσιεύτηκε την Κυριακή, έχασαν το θέμα. Έμειναν πίσω από τις εξελίξεις. Μερικές ώρες αργότερα, το μεσημέρι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας αποκάλυψε τις πολιτικές φιλοδοξίες του. Την ατζέντα για το μέλλον της Ιταλίας, που καταθέτει στον δημόσιο διάλογο ενόψει των πρόωρων εκλογών της (πιθανότατα) 24ης Φεβρουαρίου, χωρίς να αποκλείει να ηγηθεί ο ίδιος ενός καινούριου εγχειρήματος,

δυνάμεων που θα συμφωνήσουν μαζί του.

“Είμαι έτοιμος να βοηθήσω τις πολιτικές δυνάμεις που θα υποστηρίξουν την ατζέντα μου. Και, αν είναι απαραίτητο, να ηγηθώ. Δεν θα θέσω υποψηφιότητα στις εκλογές. Αν όμως οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα συμφωνήσουν με την ατζέντα μου, θέλουν να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, τόσο θα σκεφτώ πολύ σοβαρά αυτή την πρόταση”, δήλωσε πολύ εμφατικά ο Μάριο Μόντι, ο οποίος είχε αποκαλύψει νωρίτερα πτυχές αυτής της ατζέντας, αλλά και των απόψεών του για όσα προηγήθηκαν και κυρίως… όσα έρχονται για την Ιταλία, εν μέσω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Μερικές χαρακτηριστικές αποστροφές του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ιταλίας:

- Εύκολα ξέχασαν πολλοί σε ποια κατάσταση βρισκόταν η Ιταλία πριν από έναν χρόνο, όταν ανέλαβε η κυβέρνησή μου.

- Τον τελευταίο χρόνο, η ιταλική οικονομία βγήκε από την εντατική. Και τα καταφέραμε χωρίς βοήθεια από Ευρώπη και ΔΝΤ.

- Δεν είχα άλλη επιλογή από την παραίτηση, όταν το κόμμα του Μπερλουσκόνι ήρε την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνησή μου.

- Αυτά που πετύχαμε δεν ήταν δυνατά με μια “κανονική” κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Χρειάστηκε στήριξη από πολλά διαφορετικά κόμματα.

- Αγωνίζομαι να παρακολουθήσω τη λογική του Μπερλοσκόνι: Μίλησε για καταστροφικά αποτελέσματα της πολιτικής μου. Αλλά με πρότεινε για να ηγηθώ ενός συνασπισμού μετριοπαθών πολιτικών δυνάμεων.

- Δεν μιλήσαμε εμείς για “ατζέντα Μόντι”. Χαίρομαι ωστόσο που έσπρωξε την πολιτική συζήτηση σε ζητήματα ουσίας, αντί για πρόσωπα ηγετών

- Αν μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση πάει στις Βρυξέλλες και ζητήσει να αλλάξουν όλα, η χώρα θα χάσει την αξιοπιστία της.

- Κανείς δεν περίμενε ότι η κυβέρνησή μου θα πετύχαινε ανάπτυξη, μετά από τέτοια άγρια λιτότητα που επικρατούσε.

- Με την προηγούμενη κυβέρνηση, το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αύξανε, παρά την αγορά ιταλικού χρέους από την ΕΚΤ.

- Μέτρα για την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, σημαντικά στο παρελθόν, είναι αντιπαραγωγικά στον σημερινό κόσμο.

- Χρειάζεται δομική αλλαγή της νομοθεσίας για τις εργασιακές σχέσεις στην Ιταλία. Χωρίς να κινδυνεύσουν οι θέσεις εργασίας.

- Προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Περιορισμός συλλογικών συμβάσεων

- Άλλη μια προτεραιότητα πρέπει να είναι ο περιορισμός της δημόσιας διοίκησης καθώς και του κόστους για το πολιτικό σύστημα.

- Ο ελεύθερος ανταγωνισμός αποτελεί το μέσο για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ιταλία, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ίσες ευκαιρίες.

- Στη δεδομένη συγκυρία δεν βοηθά την Ιταλία ο κλασικός πολιτικός διαχωρισμός σε Δεξιά και Αριστερά. Έχουμε προκλήσεις μπροστά μας.

- Η δική μας ατζέντα υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές. Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται και θέλουν να την υιοθετήσουν.

- Δεν θα επιλέξω πολιτικό στρατόπεδο. Ελπίζω ότι η ατζέντα μας θα κάνει τον πολιτικό διάλογο περισσότερο διαυγή.

- Η αξιοπιστία του εγχειρήματος των ίσων ευκαιριών, θα προκύψει μόνο αν αλλάξει η θεώρηση για τον ρόλο των γυναικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα