Νεκρός ο ηγέτης των Ταλιμπάν στο Πακιστάν

Μια επίθεση που πραγματοποίησε ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είχε αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο Χακιμουλάχ Μεχσούντ, επικεφαλής του Κινήματος των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, είπαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, μια εξέλιξη η οποία χαρακτηρίζεται νέο πλήγμα για την πιο επίφοβη ένοπλη οργάνωση στη χώρα.

Ο Μεχσούντ είχε αναφερθεί ότι σκοτώθηκε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν. Ωστόσο αργά σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών, αξιωματικοί του

στρατού και πηγές των εξτρεμιστών στη χώρα επιβεβαίωσαν πως σκοτώθηκε στην επιδρομή που έγινε στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Χακιμουλάχ Μεχσούντ σκοτώθηκε στην επιδρομή του τηλεκατευθυνόμενου», είπε ανώτερος αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας.

Το Κίνημα των Πακιστανών Ταλιμπάν είναι μια οργάνωση-ομπρέλα ένοπλων οργανώσεων που είναι χωριστή από τους Αφγανούς Ταλιμπάν αλλά διατηρεί στενή συμμαχική σχέση μαζί τους.

Ο Μεχσούντ είχε αναλάβει την ηγεσία του κινήματος τον Αύγουστο του 2009, όταν μια άλλη επιδρομή τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ είχε σκοτώσει τον προηγούμενο ηγέτη και μέντορά του.

Τέσσερα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι είναι νεκρός, προσθέτοντας ότι ένας σωματοφύλακας και ο οδηγός του ήταν ανάμεσα στους νεκρούς από την επιδρομή αυτή.

«Ανάμεσα στους νεκρούς, που είναι πολυάριθμοι, είναι ο προσωπικός σωματοφύλακας του Χακιμουλάχ, ο Ταρίκ Μεχσούντ, και ο οδηγός του, Αμπντουλά Μεχσούντ, δύο από τους πιο οικείους του ανθρώπους», είπε μια πηγή των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Κατά την πηγή αυτή, τουλάχιστον 25 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο από την επιδρομή.

Πηγές των Ταλιμπάν τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς φέρονται ότι επιβεβαίωσαν τον θάνατο του Μεχσούντ.

«Η κηδεία του (. . .) είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 15:00 (αύριο, Σάββατο) στην Μιρανσάχ», είπε μια άλλη πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών, αναφερόμενη στην πρωτεύουσα της επαρχίας.

Νωρίτερα, πηγές στην περιοχή είχαν δηλώσει πως τηλεκατευθυνόμενα εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους σε ένα κτίριο στο Ντάντα Ντάρπα Χελ, ένα χωριό περίπου 5 χλμ. από την Μιρανσάχ.

Το Βόρειο Ουαζιριστάν θεωρείται προπύργιο των Πακιστανών Ταλιμπάν και γειτονεύει με το Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσέφερε 5 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη σύλληψη του Μεχσούντ, μετά την εμφάνισή του σε ένα αποχαιρετιστήριο βίντεο ενός Ιορδανού βομβιστή-καμικάζι ο οποίος είχε σκοτώσει επτά πράκτορες της CIA σε μία βάση στο Αφγανιστάν το 2009. Αμερικανοί εισαγγελείς είχαν ασκήσει ερήμην κατηγορίες σε βάρος του για την εμπλοκή του στην επίθεση αυτή.

Μια επιδρομή που είχε σημειωθεί τον Μάιο είχε στοιχίσει τη ζωή στον φερόμενο ως δεύτερο τη τάξει των Πακιστανών Ταλιμπάν, ενώ ένας από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του συνελήφθη στο Αφγανιστάν τον περασμένο μήνα.

Ο θάνατός του ακολουθεί την πολύμηνη σεναριολογία περί της πιθανής διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν του οποίου κατήγαγε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα