Ο Thomas de Maizière πιθανότερος αντικαταστάτης της Merkel

Περισσότερο από έναν χρόνο πριν, όταν η δημοτικότητα της Καγκελαρίου Angela Merkel ήταν σαφώς χαμηλότερη από τη σημερινή και το ενδεχόμενο να νικηθεί στις φετινές εκλογές δεν φάνταζε τόσο απομακρυσμένο, η απάντηση στο ερώτημα του πιθανότερου αντικαταστάτη της ήταν σχεδόν αυτόματη: Karl-Theodor zu Guttenberg.

Αφότου όμως η αποκάλυψη ότι ο εξαιρετικά δημοφιλής πρώην Υπουργός Άμυνας πλαστογράφησε το διδακτορικό του έβαλε την πολιτική του καριέρα στον

πάγο, αν όχι στο βιβλίο των αναμνήσεων, το άστρο ενός άλλου πολιτικού και μάλιστα εκείνου που τον διαδέχθηκε στον ίδιο προνομιακό υπουργικό θώκο άρχισε να ανατέλλει και να φαντάζει το λαμπρότερο σε περίπτωση που το θέμα αλλαγής στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) καταστεί εκ νέου επίκαιρο.

Ο Thomas de Maizière, περι ου ο λόγος, αμάλγαμα πρωσο-γαλλικής καταγωγής, θεωρείται λιτός, σοβαρός, αξιόπιστος και αφοσιωμένος στρατιώτης. Συχνά περνάει απαρατήρητος, αλλά αυτό στην πολιτική, ειδικά σύμφωνα με τα γερμανικά δεδομένα, μπορεί να αποτελέσει ασύγκριτο προσόν, αφού συνεπάγεται τη μικρότερη δυνατή έκθεση και φθορά. Εμφανίζεται λοιπόν, ως ο άνθρωπος των πράξεων και όχι των λόγων. Φροντίζει να βαδίζει ένα βήμα πίσω από την προϊστάμενό του, ώστε να μην της δίνει την εντύπωση ότι της ακονίζει την καρέκλα.

Ο Υπουργός Άμυνας είναι ίδια «σειρά» με την Angela Merkel, γεννηθείς κι εκείνος το 1954. Ανάμεσα στο πέρας των σπουδών του στα νομικά και στην απονομή του διδακτορικού του τίτλου εκδηλώθηκε πρακτικά το ενδιαφέρον του για την πολιτική. Πρώτα στο Δημαρχείο του Βερολίνου, μετέπειτα με την ενεργό ανάμειξή του στο CDU, ενώ συμμετείχε και στις διαδικασίες της επανένωσης των δύο Γερμανιών. Σημαντικότερη παρακαταθήκη του για την μετέπειτα πιθανή διαδοχή της Merkel είναι ίσως η εργασία του στο Υπουργείο Πολιτισμού του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, κατά την οποία πέτυχε να γνωρισθεί και με το ανατολικογερμανικό ακροατήριο, σημαντικό ελατήριο και στην καριέρα της γυναίκας που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει. Για πρώτη φορά υπουργοποιήθηκε κατά την θητεία του Μεγάλου Συνασπισμού, όταν και ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρμόδιου Ειδικών Καθηκόντων.

Όποιος διάβασε τις χθεσινές δημοσκοπήσεις με την λίστα των πιο αγαπημένων στους Γερμανούς πολιτικούς, μια γνώριμη εικόνα φιγουράριζε εκεί ψηλά. Λίγο πιο χαμηλά μεν από την Angela Merkel, που βρίσκεται πια στον κολοφώνα της δόξας της, αλλά στην όλως τιμητική δεύτερη θέση, ψηλότερα ακόμα και από τον κοινής παραδοχής Υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schäuble. Και μπορεί η σύζυγός του Martina, προσθέτοντας στο καλά δομημένο προφίλ του, να διατρανώνει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τα «μεγαλεία» ούτε καν περνούν από το μυαλό το δικό της και του καλού της, οι εκτιμήσεις όμως συμφωνούν ότι, όταν φθάσει η ώρα εκείνη, ο ταπεινός Thomas de Maizière είναι το μόνο πρόσωπο ικανό να διατηρήσει το CDU στην πρωτοκαθεδρία.

Πότε θα είναι αυτή η ώρα; Πολλοί την μεταθέτουν, δεδομένης και της ολικής πολιτικής κυριαρχίας της Angela Merkel, στο πολύ μακρινό μέλλον. Άλλοι όμως, όσοι προεξοφλούν τη μετακίνηση της Καγκελαρίου το 2015 σε ευρωπαϊκό πόστο ή σε υψηλόβαθμη θέση στον ΟΗΕ, δεν θεωρούν ότι ο de Maizière θα χρειαστεί να περιμένει τόσο πολύ. Απ’ ότι φαίνεται όμως, ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, με την διακριτικότητα και την λαοφιλία που τον συνοδεύει, είναι διατεθειμένος να κάνει όση υπομονή χρειάζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα