Ο “αιφνιδιασμός” του Σόιμπλε για το νέο Μνημόνιο

Νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, προανήγγειλε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μία μόλις ημέρα πριν την αιφνιδιαστική επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ, Γεργκ Άσμουσεν, στην Αθήνα και ενώ στη Γερμανία μαίνεται η συζήτηση για νέο κούρεμα με κατηγορίες κατά της Μέρκελ,

ότι κρύβει την αλήθεια από τους γερμανούς φορολογούμενους.

Σόιμπλε και Μέρκελ εξακολουθούν να αποκλείουν ένα νέο “κούρεμα”, όμως ο Β. Σόιμπλε “φωτογραφίζει” νέο, τρίτο, πρόγραμμα, στη βάση της συμφωνίας του περασμένου Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης νέας μείωσης επιτοκίων ενώ η Α. Μέρκελ αναγνώρισε την ελληνική πρόοδο, επαναλαμβάνοντας πως το χρονοδιάγραμμα προβλέπει επαναξιολόγηση της κατάστασης, στα τέλη του 2014 ή στις αρχές του 2015.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησε απλώς να “περιμένουμε ως το τέλος του έτους”, προκειμένου να δούμε αν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, ένα νέο πρόγραμμα θα στοχεύει στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2014 – 2016 και θα αφορά σε μικρότερα ποσά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Οι ίδιοι παράγοντες δηλώνουν πως εξετάζονται διάφοροι τρόποι, όπως η δέσμη μέτρων της απόφασης του Νοεμβρίου, ισοδύναμα μέτρα για τη μετακύλιση λήξεων ομολόγων του Ευρωσυστήματος (ANFA) και χρήση του “μαξιλαριού” από το πακέτο διάσωσης των τραπεζών, που υπολογίζεται στα 11 δισ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως εάν αυτά τα μέτρα εφαρμοστούν, δεν θα είναι αναγκαίο ένα “κούρεμα”.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέλεξε να ανακοινώσει σε προεκλογική ομιλία του τη συζήτηση για νέο πακέτο υποστηρίζοντας πως δεν θα υπάρξει δεύτερο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Το πρώτο “κούρεμα” είπε ήταν μοναδική περίπτωση και δεν θα επαναληφθεί ακόμη και εάν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει δύσκολη. Όπως πρόσθεσε θα απαιτηθεί χρόνος, έως το 2020, για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τους όχι και τόσο απαισιόδοξους υπολογισμούς που έχουν γίνει, και εκτίμησε πως “θα πρέπει να τους βοηθήσουμε ξανά” ώστε η χώρα να μην αναγκάζεται να πληρώνει τόσο υψηλά επιτόκια στα δάνεια που έχει λάβει.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε ήταν σαφώς πιο ξεκάθαρες από τη στάση που επέλεξε να κρατήσει σε δηλώσεις της για την Ελλάδα η ίδια η Αγκ. Μέρκελ. Όπως είπε σε συνέντευξη της σε γερμανική εφημερίδα, δεν αναμένει νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. “Κινούμαστε βήμα προς βήμα και δεν υπάρχει αντίρρηση ότι χρειάζεται πολλά ακόμη να αλλάξουν στην Ελλάδα, όμως βλέπουμε καθαρή πρόοδο και αυτό το αναγνωρίζουμε” δήλωσε.

Το τελευταίο διάστημα “φουντώνει” η δημόσια συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος την επομένη των γερμανικών εκλογών με δεδομένες τις ισχυρές πιέσεις που αναμένεται να ασκήσει, άμεσα, το ΔΝΤ για γενναία λύση, εδώ και τώρα για το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ υπολογίζει περίπου στα 11 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας στην τριετία 2014 – 2016.

Με τη συζήτηση αυτή συνδέουν παράγοντες της αγοράς και την επίσκεψη του μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν, που ξεκινά σήμερα διήμερο κύκλο επαφών με την ελληνική κυβέρνηση, εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και κοινωνικούς φορείς.

Επισήμως, η ΕΚΤ σε λιτή ανακοίνωση της υποστηρίζει πως ενόψει του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, ο κ. Άσμουσεν θα επισκεφθεί την Αθήνα για διμερείς επαφές με την κυβέρνηση, κοινωνικούς φορείς και επιχειρηματίες για να συζητήσει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής και τις ευρύτερες εξελίξεις στην ευρωζώνη. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έλαβε τη δόση των 5,8 δισ. τον Ιούλιο και αναμένεται να λάβει μια ακόμη δόση 1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος από την τρόικα, που ξεκινά το Σεπτέμβριο.

Ωστόσο η επίσκεψη Άσμουσεν, μέλους των Σοσιαλδημοκρατών, στελέχους της ΕΚΤ, που έχει θητεύσει σε θέσεις στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών την περίοδο 2008 – 2011, και ως οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης συνασπισμού 2005 – 2009, και ανθρώπου της απολύτου εμπιστοσύνης της Αγκ. Μέρκελ σε μια περίοδο που η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο, μόνο τυχαία και εθιμοτυπική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα