Ο Γκρούεφσκι δεν θέλει εκλογές, αλλά δεν τις αποκλείει

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε ότι το κόμμα του, VMRO-DPMNE, δεν τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, παρά το γεγονός ότι η δεδομένη χρονική στιγμή είναι ευνοϊκή για το κόμμα στην παρούσα φάση, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο αν η παράταξη του αναγκαστεί λόγω κάποιων νέων δεδομένων.

« Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε πρόωρες εκλογές

στη χώρα, αν και η δεδομένη χρονική στιγμή είναι ευνοϊκή για το VMRO-DPMNE, καθώς θα κερδίζαμε σίγουρα σε αυτές. Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε κανονικά και να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος Ωστόσο, αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που αναγκαστούμε σε κάτι τέτοιο εξαιτίας κάποιων νέων δεδομένων», ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι χωρίς να προσδιορίσει ποια θα μπορούσαν να είναι τα νέα αυτά δεδομένα.

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι σχέσεις του κόμματος του με το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι που συμμετέχει στην κυβέρνηση «έχουν χειροτερέψει».

Από την πλευρά του το DUI τάχθηκε κατά του ενδεχομένου πρόωρων βουλευτικών στη χώρα, σημειώνοντας ότι όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ώστε να προχωρήσει η ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί στα Σκόπια μία φημολογία για ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα το φθινόπωρο ή την άνοιξη του 2014 ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου.

Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2011 και νικητής αναδείχθηκε ο κυβερνών συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που εξέλεξε 56 βουλευτές έναντι 42 βουλευτών που εξέλεξε ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) .

Το VMRO-DPMNE, αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2011, σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο στις εκλογές εκείνες εξέλεξε 15 βουλευτές. Η Βουλή της ΠΓΔΜ αριθμεί 123 έδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα