Ο μικρασιατικός ελληνισμός με τα μάτια ενός ζωγράφου

Ένα αφιέρωμα στη διαδρομή του μικρασιατικού ελληνισμού μέσα από τη ματιά του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά φιλοξενείται στο σπίτι-μουσείο του Γ. Μπουζιάνη (Γ. Μπουζιάνη 27-31Δάφνη), τιμώντας το έτος μνήμης από τα 90 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής. Για πρώτη φορά εκτίθενται στην Αθήνα σχέδια του Σπύρου Παπαλουκά, ο οποίος αποτύπωσε τα γεγονότα του 1922 ως πολεμικός ανταποκριτής.

Ο καταξιωμένος εικαστικός μεταφέρει, μέσα τα έργα του, την λαίλαπα της σφαγής και της απελπισίας, την εγκατάλειψη και την καταστροφή, με ιδιαίτερη

ευαισθησία και συγκίνηση. Τα σχέδια αυτά αποτελούν τη μοναδική εικονογραφική μαρτυρία αφού σήμερα, μόλις ένα πολύ μικρό μέρος τους εκτίθεται στο μουσείο-σπίτι Μπουζιάνη, καθώς περισσότερα από 500 έργα του ζωγράφου χάθηκαν κατά την Μικρασιατική εκστρατεία. Η έκθεση αποσκοπεί να μεταφέρει στον επισκέπτη τα τραυματικά γεγονότα του 1922, μέσα από προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό. Την επιμέλεια του αφιερώματος ανέλαβε η Ελένη Κυπραίου και θα συνεχιστεί έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, στο διπλανό κτίριο του πνευματικού κέντρου «ζωντανεύει» η ατμόσφαιρα ενός αστικού σπιτιού της Σμύρνης της εποχής εκείνης, το οποίο κοσμούν κειμήλια από τις χαμένες πατρίδες, έργα τέχνης με θέμα την καταστροφή της κοσμοπολίτικης πόλης καθώς και έργα καλλιτεχνών μικρασιατικής καταγωγής (Τριανταφυλλίδης, Απάρτης. Κόντογλου, Νάκης κ.α.), προερχόμενα από τις πολύτιμες συλλογές της πινακοθήκης Τσακύρογλου και Χιωτάκη.

Στο αμφιθέατρο του μουσείου θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Δυο φορές ξένος». Πρόκειται για μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ού αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους και μεταφέρθηκαν σε μια καινούργια πατρίδα. Το μουσείο λειτουργεί από Τετάρτη έως Σάββατο μεταξύ 11 π.μ. και 7 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα μεταξύ 11 π.μ. και 5 μ.μ.

Keywords
Τυχαία Θέματα