Ο ΟΟΣΑ φοβάται ότι… έρχεται η σειρά της Γαλλίας

Έντονη ανησυχία για τη γαλλική οικονομία εκφράζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Βασική αιτία αποτελεί ο υπερμεγέθης δημόσιος τομέας, δεδομένου ότι το 23% των εργαζομένων απασχολούνται σε αυτόν.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τη Γαλλία, «οι δημόσιες δαπάνες είναι πολύ υψηλές σε σχέση με την οικονομική δραστηριότητα και πρέπει να μειωθούν, ώστε να πέσουν μεσοπρόθεσμα τα φορολογικά βάρη». Επιπλέον,

προτείνει ως λύση την σμίκρυνση του δημόσιου τομέα.

Ανάμεσα στις βιομηχανικές χώρες, μόνο οι βόρειες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα από το 23% της Γαλλίας: «Αυτό οδηγεί σε υψηλούς φόρους, οι οποίοι από τη μεριά τους επιβαρύνουν υπερβολικά την οικονομία», σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η εξυγίανση των δημοσιονομικών θα πρέπει να συνδυαστεί μεσοπρόθεσμα με μια μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, αναφέρεται ακόμα, ενώ προστίθεται ότι η αυτό είναι απαραίτητο ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το χρέος της Γαλλίας έχει σημειώσει δραματική αύξηση στα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 57% του ΑΕΠ το 2001 ανέβηκε στο 91% το 2012. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση για το 2014, οπότε το χρέος αναμένεται να ξεπεράσει το 96% του ΑΕΠ.

Τέλος, και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας είναι πολύ δυσμενέστερες σε σχέση με αυτές της κυβέρνησης της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα