Ο Ραχόι ανοίγει τις “πύλες της κολάσεως” για την ευρωζώνη

Όσοι κατανοούν έστω και επιδερμικά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, και τις παραμέτρους της κρίσης χρέους των χωρών του κοινού νομίσματος, δεν είχαν ποτέ, από την αρχή, καμία αμφιβολία. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ιταλία, ούτε καν η Γαλλία δεν μπορούν να γκρεμίσουν την ευρωζώνη. Μονάχα η Ισπανία μπορεί.

Γι΄ αυτό γίνεται αγώνας δρόμου για να αυξηθούν σε… τρισεκατομμύρια ευρώ τα αποθεματικά του ESM. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “γεννάει” προγράμματα επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Γι’ αυτό η απευθείας αγορά χρέους κρατών, δεν έχει αποκλειστεί.

Η Ισπανία μοιάζει να στέκεται στα πόδια της. Και γι’ αυτό ο Μαριάνο Ραχόι, με δηλώσεις του σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη ξεκαθάρισε ότι η Ισπανία δεν πρόκειται να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Αν ο Ισπανός πρωθυπουργός σταματούσε εκεί, όλα θα ήταν… σχεδόν υπέροχα. Δεν σταμάτησε όμως. Και για πρώτη φορά, παραδέχτηκε ότι “δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να ζητήσουμε μια τέτοια βοήθεια στο μέλλον”.

Φυσικά, η διατύπωση της φράσης έχει… πονηρές διαστάσεις. Και ο Ραχόι επέλεξε μάλλον συνειδητά να της δώσει πολιτικό υπόβαθρο. Το αποτέλεσμα ωστόσο, η ουσία, δεν αλλάζει: Η αμφισημία Ραχόι ανοίγει τις “πύλες της κολάσεως” για την ευρωζώνη. Και οι κερδοσκόποι ετοιμάζονται να… ξαναπιάσουν δουλειά με το νέο έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα