Ο Βενιζέλος ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ… “όλον”

Μπορεί το σημερινό ΠΑΣΟΚ να φαντάζει σκιά του άλλοτε πανίσχυρου κόμματος μιας πολιτικής ηγεμονίας που άφησε ευρύ αποτύπωμα στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ωστόσο δεν δείχνει διάθεση να καταθέσει τα όπλα.

Η αναβάθμιση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ως μοναδικού

πλέον εταίρου της Νέας Δημοκρατίας, η ανάληψη από τον πρόεδρό του της πολιτικής ευθύνης της αντιπροεδρίας αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών, θεσμικού και κρίσιμου για τη διεθνή θέση της χώρας, ειδικά μπροστά στην “πρόκληση” της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του 2014, ήταν τα πρώτα, κρίσιμα βήματα.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην επόμενη φάση, που αφορά στην ανάκτηση της σχέσης επικοινωνίας του με κοινωνικές ομάδες που το στήριξαν στο παρελθόν, αλλά το εγκατέλειψαν εσχάτως, με αποτέλεσμα να συρρικνώσουν υπερβολικά την εκλογική απήχηση του Κινήματος.

Με δράσεις και παρεμβάσεις, όπως την πρόσφατη για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε περιοχές της Ελλάδας, αλλά και άλλες στην κατεύθυνση της “ελάφρυνσης” των δυσβάσταχτων δημοσιονομικών μέτρων, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξαναδώσει ραντεβού με μια κοινωνία που του γύρισε την πλάτη.

Παράλληλα, υπάρχει και το αμιγώς πολιτικό σκέλος της στρατηγικής του Ευάγγελου Βενιζέλου. Που στοχεύει στο ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ “όλον”, μια φράση την οποία ο ίδιος έχει αποτυπώσει στην ιστορική διαδρομή του Κινήματος, και σαν πρόεδρος σήμερα έχει την ευκαιρία να προσπαθήσει να την κάνει πράξη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η “Καθημερινή του Σαββάτου”, στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 3η του Σεπτέμβρη, θα είναι παρόντες και θα μιλήσουν οι δυο πρόεδροι που αποτελούν την ιστορική γέφυρα ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δηλαδή, ο Κώστας Σημίτης, που διαδέχτηκε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον ιδρυτή του, το 1996, και ο Γιώργος Παπανδρέου που παρέλαβε από τον πολιτικό εκφραστή του ρεύματος του “εκσυγχρονισμού”, και παρέδωσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η ναυαρχίδα του Ομίλου Αλαφούζου τονίζει ότι τόσο ο Κώστας Σημίτης όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου αποδέχτηκαν τη σχετική πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και η παρουσία τους στις εκδηλώσεις για την 3η του Σεπτέμβρη θα στείλει ένα εκκωφαντικό μήνυμα ψυχικής και πολιτικής ενότητας. Για να ακολουθήσει και η ενότητα στην κοινωνική βάση του Κινήματος, που σήμερα μοιάζει διασκορπισμένη στο σύνολο της Κεντροαριστεράς.

Κλείνοντας δυο “επώδυνα” εσωκομματικά μέτωπα, και με το ΠΑΣΟΚ να δίνει διαπιστευτήρια “κοινωνικής συνείδησης” στο πλαίσιο της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσδοκά ότι ο χειμώνας που έρχεται δεν θα είναι βαρύς για το Κίνημα.

Αντιθέτως, θα σηματοδοτήσει μια “Άνοιξη” για την Κεντροαριστερά, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και να τις διαμορφώνει. Όχι στο περιθώριο. Ούτε, πολύ περισσότερο, στο… χρονοντούλαπο, που θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Keywords
Τυχαία Θέματα