Ομπάμα: Είμαστε κοντά σε συμφωνία (video)

Την επικοινωνιακή στρατηγική της κορύφωσης, και μάλιστα με δραματικούς τόνους, επέλεξε ο Μπαράκ Ομπάμα για να ενημερώσει την αμερικανική κοινή γνώμη ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία που θα αποτρέψει τον “δημοσιονομικό γκρεμό” για την οικονομία των ΗΠΑ, και έχουν μπροστά τους 12 ώρες για να επισημοποιήσουν και να ανακοινώσουν τη συμφωνία αυτή.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

διάλεξε να κάνει τις σχετικές δηλώσεις στο περιθώριο συνάντησής που είχε με εκπροσώπους της μεσαίας τάξης, δηλαδή με εκείνους που ουσιαστικά… τον επανεξέλεξαν στον Λευκό Οίκο στην αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου, γνωρίζοντας ότι έχει πολιτικά και επικοινωνιακά το “πάνω χέρι”.

Η αμερικανική κοινωνία, η Wall Street αλλά και οι διεθνείς αγορές προεξοφλούν πλέον ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών, και αν “στραβώσει” κάτι, το φταίξιμο θα το χρεωθούν σχεδόν ολοκληρωτικά οι Ρεπουμπλικανοί.

“Βασική προτεραιότητά μου ήταν να αποτρέψω την αύξηση των φόρων για τη μεσαία τάξη. Φαίνεται ότι απόψε βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, μόνο που ακόμη δεν είναι τίποτα επίσημο. Ήθελα να μιλήσω απόψε, για να καταλάβουν όλοι πόσο σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία στη Γερουσία. Το 2011 αρχίσαμε να μειώνουμε το χρέος. Η συμφωνία που βρίσκεται προ των πυλών, θα το μειώσει κι άλλο. Έχουμε ωστόσο μπροστά μας κι άλλα πολλά να κάνουμε.Η συμφωνία θα πρέπει να απόφευκτα να περιλαμβάνει την αύξηση των φόρων για τους πιο πλούσιους Αμερικανούς, γι’ αυτούς που μπορούν. Όσα μέτρα πάρουμε στο μέλλον, θα πρέπει να είναι ισορροπημένα. Και όχι σε βάρος των αδύνατων ή των μελλοντικών γενεών.Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη στο φορολογικό σύστημα, για να είναι περισσότερο δίκαιο.Για να είναι η συμφωνία βιώσιμη, θα πρέπει να δεχθούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θυσίες. Δηλαδή, και οι Ρεπουμπλικανοί.Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί του Κογκρέσου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.Απ’ ό, τι φαίνεται, θα περάσω την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο γραφείο. Αλήθεια, θέλει κανείς να με φιλοξενήσει;Ο αμερικανικός λαός θέλει από τους ηγέτες του στο Κογκρέσο να είναι αφοσιωμένοι στις οικογένειες και τα προβλήματα.Έχουμε μπροστά μας 12 ώρες για να λύσουμε το πρόβλημα. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Σας εύχομαι καλή χρονιά”, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων από την πλευρά τους, άφησαν να εννοηθεί ότι ακόμη κι αν στη Γερουσία επέλθει συμφωνία, εκείνοι δεν θα την εγκρίνουν παρά μονάχα μετά την παρέλευση της διορίας της 31ης Δεκεμβρίου, ώστε να “μετρήσει” η 1η Ιανουαρίου, και να έχουν ανέβει, έστω τεχνητά οι φόροι.Η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα πραγματοποιηθεί αύριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα