Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν: Η Κιβωτός θα μπορούσε να υπάρξει

Η ιστορία του Νώε μπορεί να μοιάζει σαν ένας μη πραγματοποιήσιμος μύθος, αλλά οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η κιβωτός θα μπορούσε να επιπλεύσει ακόμα και με ζεύγη από όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου πάνω.

Εξακριβώνοντας τις ακριβείς διαστάσεις του τεράστιου κατασκευάσματος σύμφωνα με τα γραφόμενα της Βίβλου, μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστήμιο του Leicester αντιλήφθηκαν ότι θα μπορούσε να είναι πλεύσιμο και να εκπληρώσει το σκοπό του.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει ότι την εποχή του κατακλυσμού ο Νώε θα ήταν υπεύθυνος για περίπου 36.000 είδη του ζωικού

βασιλείου που ζούσαν τότε στον πλανήτη.

Στο 6:13-22 της Γένεσης, οι διαστάσεις της Κιβωτού αποκαλύπτονται: 300 βραχίονες μήκος, 50 βραχίονες πλάτος και 30 βραχίονες ύψος. Με βάση εβραϊκές πηγές, ο βραχίονας είναι περίπου 48,2 cm οπότε η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι η Κιβωτός ήταν περίπου 144 m σε μήκος.

Χρησιμοποιώντας κατά προσέγγιση τα βάρη των ζώων και κάποιες βασικές φυσικές αρχές, οι φοιτητές κατέληξαν ότι ένα τέτοιο σκάφος θα μπορούσε να επιπλεύσει με 70.000 ζώα πάνω.

Ο φοιτητής Benjamin Jordan, 21, από το Bury St. Edmonds είπε στην Telegraph, “Χρησιμοποιώντας τις διαστάσεις της Κιβωτού και την πυκνότητα του νερού, είχαμε την δυνατότητα να υπολογίσουμε τη δύναμη άνωσης η οποία, σύμφωνα με την αρχή του Αρχιμήδη, είναι ίση με τον όγκο του υγρού που το αντικείμενο εκτοπίζει. Αυτό μας οδήγησε να εκτιμήσουμε ότι τη συνολική μάζα που η Κιβωτός θα μπορούσε να υποστηρίξει πριν η δύναμη της βαρύτητας ξεπεράσει τη δύναμη της άνωσης, πράγμα που θα οδηγούσε στη βύθιση του σκάφους”

Ο συμφοιτητής του Thomas Morris από το Chelmsford εξήγησε “Δεν ανατρέχεις στην Βίβλο σαν μία απαραίτητα ακριβή πηγή επιστημονικών πληροφοριών οπότε εκπλαγήκαμε όταν ανακαλύψαμε ότι αυτό μπορούσε να δουλέψει. Δεν αποδείξαμε ότι συνέβη όντως το γεγονός αλλά ότι θα μπορούσε πραγματικά να συμβεί.”

Οι επιστήμονες διακινδύνευσαν μια εξήγηση για το ξύλο “gopher” που αναφέρεται στις οδηγίες της Βίβλου για την κατασκευή της Κιβωτού και το ανέφεραν ως ξύλο από κυπαρίσσι, χωρίς κάποια ιδιαιτερότητα ως προς το είδος.

Επίσης, τονίζεται στην εργασία ότι δεν εξήχθησαν συμπεράσματα ως προς το αν ήταν εφικτό να επιζήσουν όλα τα ζώα στις συνθήκες της Κιβωτού, ούτε αν θα ήταν τελικά δυνατό να χωρέσουν όλα.

Τα ευρήματα των φοιτητών δημοσιεύτηκαν στο Journal of Physics Special Topics και αξιολογήθηκαν από συναδέλφους τους.

Στη φωτογραφία, ένα πραγματικό αντίγραφο της Κιβωτού, που κατασκευάστηκε σε μια εγκαταλειμμένη αποβάθρα στην Ολλανδία, μήκους 150 μέτρων.

Keywords
Αναζητήσεις
γοφερ, ξυλο γοφερ
Τυχαία Θέματα