Οι ιδέες του “Re-think Athens”

Όσο κι αν αγαπάμε την πόλη μας, σίγουρα έχουμε σκεφτεί πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η εικόνα της, έχουμε αναρωτηθεί αν υπάρχουν ιδέες και τρόποι ώστε να γίνει πιο όμορφη. Αρχιτέκτονες με όραμα και φαντασία κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό “Re-think Athens” σχετικά με τη διαμόρφωση του κέντρου της πρωτεύουσας με στόχο να προβληθεί η ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά, να αναβαθμιστεί αισθητικά, να ενισχυθεί εμπορικά και να γίνει προσιτή στους πολίτες.

Το Ολλανδικό γραφείο ΟΚRA αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής. Με σπουδαία εμπειρία στο σχεδιασμό του δημόσιου αστικού

χώρου, κατέθεσε μία πρόταση ευρηματική αλλά και ρεαλιστική, ακολουθώντας πιστά το όραμα για ένα κέντρο που θα αλλάξει εντελώς όψη. “One Step Beyond” είναι ο τίτλος της πρότασης που εστιάζει στο να μετατρέψει τον άξονα Αμαλίας –Πανεπιστημίου – Ομόνοιας και Πατησίων σε τόπο προορισμού. Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μία περιοχή φιλική ως προς το περιβάλλον, να ενοποιήσει γειτονιές, να μειώσει την κυκλοφορία των οχημάτων, να μεταμορφώσει ουσιαστικά το κέντρο της Αθήνας μέσω καινοτόμων ιδεών αλλά χωρίς να χαθεί η ιστορία της. Μία πόλη προσιτή, ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, μία πόλη που σφύζει από ζωντάνια, είναι το τρίπτυχο στο οποίο βασίστηκε η ταλαντούχα ομάδα με έδρα την Ουτρέχτη. Το κέντρο της Βασιλείας στην Ελβετία, το μητροπολιτικό κέν τρο της Κοπεγχάγης, ο χώρος της Φλαμανδικής έκθεσης στη Γάνδη αποτελούν μερικά από τα πρόσφατα σχέδια τους.

Η έκθεση που φιλοξενήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών –διοργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση- για δέκα μέρες, συγκέντρωσε είκοσι χιλιάδες επισκέπτες. Από τις 14 Μαρτίου, η έκθεση έχει μεταφερθεί στο Σύνταγμα, στον εκθεσιακό χώρο στο σταθμό του μετρό. Όσοι επιθυμούν να δουν το πλάνο για τη νέα Αθήνα του 2016, να ξανασκεφτούν την πόλη μας μέσα από το όραμα σημαντικών δημιουργών, έχουν λίγες μέρες για να το κάνουν μιας και η έκθεση λήγει στις 26 Μαρτίου και δεν προβλέπεται παράταση. Η προσέλευση μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακή αποδεικνύοντας ότι είναι πολλοί αυτοί που αγαπούν την Αθήνα και ανυπομονούν να τη δουν να αλλάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα