ΟΗΕ: Συνθήκη για το διεθνές εμπόριο συμβατικών όπλων

Σύμφωνα με τη «Le Monde», η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πρέπει σήμερα, Τρίτη 2 Απριλίου, να υιοθετήσει συνθήκη για τη ρύθμιση του διεθνούς εμπορίου των συμβατικών όπλων, σχετικά με την οποία όμως οι 193 χώρες μέλη απέτυχαν να συμφωνήσουν με συναίνεση την προηγούμενη Πέμπτη. Στο τέλος των δέκα ημερών των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, το Ιράν, η Συρία και η Βόρεια Κορέα εναντιώθηκαν στο κείμενο, παρά την μαζική υποστήριξη προς αυτό από

τη Δύση και τις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Η Κένυα, με την υποστήριξη άλλων 63 χωρών, όπως της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, πρότεινε στη συνέλευση να υιοθετηθεί μια λύση που επαναφέρει το κείμενο που απορρίφθηκε την Πέμπτη. Η ψηφοφορία θα γίνει με απλή πλειοψηφία, κάτι που εγγυάται σχεδόν την υιοθέτηση του κειμένου, με δεδομένη τη στήριξη αυτών που επωφελούνται. Στη συνέχεια, η κάθε χώρα θα παραμένει ελεύθερη να υπογράψει ή όχι τη συνθήκη και να την επικυρώσει. Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ από την 50η επικύρωση, κάτι που μπορεί να πάρει και δύο χρόνια, σύμφωνα με διπλωμάτη.

Η βασική αρχή της συνθήκης είναι το ότι κάθε χώρα πρέπει, πριν από κάθε συναλλαγή, να αξιολογεί εάν τα συγκεκριμένα όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αποφυγή ενός διεθνούς εμπάργκο, για την διάπραξη γενοκτονίας ή άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εάν θα μπορούσαν να βρεθούν στα χέρια τρομοκρατών και εγκληματιών. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα εξαγωγέας είναι δεσμευμένη να μην επιτρέψει την συναλλαγή.

Αυτό το κείμενο των δεκαπέντε σελίδων είναι η πρώτη συνθήκη που υποτίθεται πως ρυθμίζει τις πωλήσεις συμβατικών όπλων, μια αγορά των 80 δις δολαρίων παγκοσμίως. Πρόκειται επίσης για το πρώτο κείμενο σχετικά με τον αφοπλισμό, μετά από την υιοθέτηση της συνθήκης του 1996 για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα