Ολάντ: Η λιτότητα φταίει για την ύφεση στην Ευρώπη

«Στις πολιτικές λιτότητας οφείλεται, πρωτίστως, η ύφεση που πλήττει την Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πραγματοποίησαν

κοινή συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γαλλία μπήκε σε ύφεση και ο Ολάντ τόνισε πως η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στις πολιτικές λιτότητας και δευτερευόντως στην έλλειψη ρευστότητας, αλλά και στην απώλεια εμπιστοσύνης προς τη ζώνη του ευρώ.

Πρόσθεσε πάντως ότι με τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ τον τελευταίο χρόνο, και κυρίως με τις αποφάσεις που αφορούσαν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αποκαταστάθηκαν τόσο η σταθερότητα όσο και η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για μια μελλοντική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διαπραγματευτεί αυτό που συνιστά σήμερα την πολιτιστική εξαίρεση, δηλαδή τις ποσοστώσεις στα οπτικοακουστικά μέσα και τις επιδοτήσεις που χορηγούνται από τα κράτη”, δήλωσε ο Μπαρόζο στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολάντ.

Αλλά αν “πρέπει να καταστήσουμε σαφές (το γεγονός) ότι η πολιτιστική εξαίρεση δεν είναι διαπραγματεύσιμη, δεν θα πρέπει να εξαιρέσουμε τον οπτικοακουστικό τομέα από τις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες”, τόνισε, σημειώνοντας τη θέση που έχει ήδη υιοθετηθεί από την Επιτροπή.

Η Γαλλία πάντως τάσσεται υπέρ μιας πιο ριζοσπαστικής γραμμής, δεδομένου ότι θέλει να αποκλείσει από το πεδίο των διαπραγματεύσεων το σύνολο του οπτικοακουστικού τομέα.

Δεκατρείς Ευρωπαίοι υπουργοί Πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, συνυπέγραψαν με τη Γαλλίδα ομόλογο τους Ορελί Φιλιπετί επιστολή που εστάλη την Δευτέρα στην Επιτροπή, για να ζητήσουν τα οπτικοακουστικά να εξαιρεθούν από τις διαπραγματεύσεις.

Ο Ολάντ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι “άκουσε τι ειπώθηκε από τον Πρόεδρο Μπαρόζο για την εξαίρεση που δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης”, χωρίς όμως να κάνει κάποιο σχόλιο για τη θέση που εκφράστηκε από την Επιτροπή.

“Όταν μιλάμε για την πολιτιστική εξαίρεση, αυτή δεν είναι μια εξαίρεση για τη Γαλλία ή την Ευρώπη”, τόνισε.

Ο πολιτισμός “δεν είναι μια γαλλική εμμονή, δεν είναι όμως ούτε ευρωπαϊκό προνόμιο, είναι οι δημιουργίες που όλες οι ήπειροι, και όλοι οι λαοί προσφέρουν”, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα