Όλι Ρεν: Ο Κρούγκμαν ψεύδεται για τη λιτότητα

Συνέχεια στην κόντρα του με τον παγκοσμίου φήμης Οικονομολόγο Paul Krugman έδωσε σήμερα ο Φινλανδός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για την οικονομική και νομισματική πολιτική, Olli Rehn. Μιλώντας σε εφημερίδα της χώρας του, εξαπέλυσε αντεπίθεση στους πολέμιους της συνταγής λιτότητας και αποκάλεσε μάλιστα τον Krugman, εμμέσως πλην σαφώς,

ψεύτη.

Η διαμάχη μεταξύ τους, όπως θυμίζει και η Guardian, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις προβλέψεις της, με τις οποίες αναγνωρίσθηκε το γεγονός ότι η ύφεση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα είναι βαθύτερη από το αναμενόμενο. Τότε, ο Αμερικανός Οικονομολόγος κατηγόρησε τον Επίτροπο για τις εκτιμήσεις του ότι οι πολιτικές λιτότητας είχαν επαναφέρει την εμπιστοσύνη στις αγορές.

Ο Olli Rehn άργησε μεν να απαντήσει αλλά δεν παρέλειψε να το κάνει. Απέδωσε στον Krugman προσπάθεια διαστρέβλωσης των σχετικών με τους πολλαπλασιαστές και τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας στοιχείων που δημοσιοποίησε πέρσι το ΔΝΤ. Στην έκθεση αυτή, ως γνωστόν, οικονομολόγοι του ΔΝΤ αναγνώριζαν ότι είχαν πιθανόν υποβαθμίσει τις επιπτώσεις των ραγδαίων περικοπών στην ανάπτυξη.

Ο Επίτροπος σχολίασε επ’ αυτού: «Είναι πολύ σημαντικό ότι η έκθεση του ΔΝΤ δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα ήταν επιθυμητή». Υπογράμμισε ακόμα ότι οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ είναι σύμφωνοι γύρω από τη σημασία των δομικών μεταρρυθμίσεων ως μοχλό τόνωσης της ανάπτυξης.

Ο Olli Rehn σχολίασε και την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι η προσαρμογή θα μπορούσε να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς ώστε να μετριαστεί και ο πόνος των πολιτών. Χαρακτήρισε κάτι τέτοιο αδύνατο, δεδομένης της ανυπαρξίας δυνατότητας διάθεσης φθηνού χρήματος από τα κράτη ή τις αγορές:

«Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πού στο καλό θα βρίσκαμε τα χρήματα για αναπτυξιακά πακέτα… Ελπίζω ειλικρινά ότι οι άνθρωποι που είναι εξυπνότεροι από εμένα θα προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της Ευρώπης». Έως τώρα, διακεκριμένοι οικονομολόγοι δεν το έχουν καταφέρει, είπε ο Rehn.

Keywords
Τυχαία Θέματα