Παγκόσμια Τράπεζα: Οι τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές

Η Παγκόσμια Τράπεζα κρούει το κώδωνα του κινδύνου σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε την Πέμπτη, ότι οι παγκόσμιες τιμές στα τρόφιμα παραμένουν κοντά στα υψηλά επίπεδα του τελευταίου έτους, αν και οι αυξητικές τάσεις των τιμών στα εμπορεύματα, τους τελευταίους μήνες έχουν σταθεροποιηθεί.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η έλλειψη «πολιτικών πανικού», όπως ο περιορισμός στις εξαγωγές των τροφίμων από παράγωγες χώρες, έχει κατά κάποιο τρόπο, συμβάλει στη σταθεροποίηση των τιμών αλλά και των βασικών εμπορευμάτων, σε σχέση βέβαια με τις ραγδαίες

αυξήσεις των τιμών που είχαμε τον περασμένο Ιούλιο.

Παρόλο αυτά,  οι τιμές παραμένουν κατά 7% υψηλότερα συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα οι τιμές των σιτηρών, έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ αφού  αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση πάντα με το προηγούμενο έτος.

Πάντως την ίδια στιγμή οι εξεγέρσεις για τα τρόφιμα «σκάνε» σε ορισμένες χώρες, της Ασίας και της Αφρικής.

«Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια εφησυχασμού, ενώ 870 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες πείνας και εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που προκαλούνται από τον υποσιτισμό» ανέφερε ο Οκτάβιο Κανούτο, αντιπρόεδρος του World Bank Group για τη φτώχεια και την οικονομική διαχείριση.

«Η ασφάλεια των τροφίμων εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα Χρειαζόμαστε επιπλέον προσπάθειες για την ενίσχυση των προγραμμάτων διατροφής, το δίχτυ ασφαλείας στα τρόφιμα και τη βιώσιμη γεωργία» συμπλήρωσε ο Κανούτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα