Πλήρως ανανεώσιμη ως το 2050 η Νέα Υόρκη;

Σύμφωνα με ερευνητές των πανεπιστημίων University of California (Davis), Stanford και Cornell, η Αμερικανική πολιτεία της Νέας Υόρκης θα μπορούσε εώς τα μέσα του αιώνα να μετατρέψει την ενεργειακή της πολιτική ώστε να τροφοδοτείται αποκλειστικά από Ανεξάρτητες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αξιοποιώντας, μεταξύ άλλων, επίγειες και θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, συγκεντρωτικά ηλιακά συστήματα, φωτοβολταϊκα πάρκα και φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες σπιτιών, εμπορικών και κυβερνητικών κτηρίων, θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Νέας Υόρκης σε ηλεκτρικό
ρεύμα, θέρμανση και ψύξη.Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Energy Policy, μια στροφή των ενεργειακών υποδομών της πόλης ώστε να αξιοποιούνται ο άνεμος, το ηλιακό φως και το νερό, θα έσωζε περίπου 4.000 ανθρώπινες ζωές και 33 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, μόνο από δαπάνες υγείας. Παραδέχονται ότι το κόστος θα είναι αρχικά μεγάλο. Ωστόσο, η απόσβεση θα επιτευχθεί σύντομα από την εξοικονόμηση πόρων και δαπανών για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αποκλειστικά εισαγόμενα. Ένα τέτοιο σενάριο λοιπόν θα σταθεροποιούσε τις τιμές ενέργειας, ενώ παράλληλα θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας.Οι υπολογισμοί των ερευνητών είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο. Όπως επισημαίνει όμως ο Robert Howarth, καθηγητής Οικολογίας και Περιβαλλοντικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cornell και ένας εκ των εισηγητών της έκθεσης, «πρέπει να είμαστε φιλόδοξοι εάν θέλουμε να προωθήσουμε την ενεργειακή αυτάρκεια και να περιορίσουμε την παγκόσμια υπερθέρμανση».
Keywords
Τυχαία Θέματα