Πως θα μειωθεί το χρέος κατά 40 δισ. ευρώ

Κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος μείωσης του ελληνικού χρέους  θεωρείται η επιτυχία του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες στο 33-35% της ονομαστικής τους αξίας.

Η συναλλαγή πρέπει τυπικά να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ωστόσο, οι διαδικασίες από την ελληνική πλευρά αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, καθώς, το ΔΝΤ δεν θα συνεδριάσει για να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης, εάν δεν έχει πλήρη εικόνα για την απόδοση του συγκεκριμένου μέτρου.

Η ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων

που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών ανέρχεται σε περίπου 62 δισ. ευρώ.

Από αυτά, 15 δισ. ευρώ διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, 8 δισ. ευρώ τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, 1,5 δισ. ευρώ έλληνες μικροομολογιούχοι και τα υπόλοιπα 37,5 δισ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ξένων τραπεζών και hedge funds.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι με την επαναγορά των ομολόγων στο 33,3% της ονομαστικής τους αξίας θα πετύχει καθαρή διαγραφή χρέους, ύψους 20 δισ. ευρώ έως το 2020, ενώ οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι δεν θα εξαιρεθούν οι ελληνικές τράπεζες, από το νέο “κούρεμα”, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα γίνει  με τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη εγγράψει στους ισολογισμούς τους τα ομόλογα σε τιμές περίπου 22% της ονομαστικής τους αξίας και θεωρητικά το 33-35% θα εμπεριείχε κέρδος, ωστόσο, εφόσον “υποχρεωθούν” να αποδεχθούν και το νέο κούρεμα , τότε οι κεφαλαιακές τους ανάγκες διαμορφώνονται σε 27-28 δισ. ευρώ, ενώ εάν τα ομόλογα αποτιμηθούν στο 100% της αξίας τους, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες μειώνονται στα 17-18 δισ. ευρώ.

Οι τραπεζίτες συνεδριάζουν σήμερα για να καθορίσουν τη στάση τους, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει μέσα στην ημέρα και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

Εκτός από την επαναγορά των ομολόγων τα υπόλοιπα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους από το 144%  στο 124% το 2020 περιλαμβάνουν:

-Μείωση επιτοκίων δανεισμού:  Μείωση κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου που χρεώνεται η Ελλάδα για τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος  (έχουμε δανεισθεί 52,9 δις €).  Το όφελος μέχρι το 2020 εκτιμάται στα 4 δις ευρώ.

-Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης της αμοιβής για τις εγγυήσεις που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια του EFSF. Όφελος  500 εκατ. ευρώ.

-Διάθεση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες. (εξαιρουμένων όσων βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης). Όφελος 11 δις ευρώ περίπου.

Το σύνολο των συγκεκριμένων δράσεων εκτιμάται στα 35,5 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 4,5 δισ. ευρώ θα προέλθουν πιθανότατα, από τον στόχο για μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από το 4,5% του ΑΕΠ ετησίως που προβλέπεται μετά το 2018, στο 5% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα