“Πριγκίπισσες της Μεσογείου” στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η αυγή της ιστορίας χαράζει στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πριγκίπισσες, περασμένων χιλιετιών, από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία εγκαταλείπουν τα παλάτια τους και εγκαθίστανται στους χώρους του μουσείου επί της Νεοφύτου Δούκα 4. Αφιερωμένη στη γυναίκα, με σταθμούς

τη ζωή, την ιστορία, το ρόλο και τη συμβολή της, από τον 10ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ. είναι η νέα αρχαιολογική έκθεση «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας», που εγκαινιάζεται απόψε.

Αρχόντισσες, πριγκίπισσες, ιέρειες, θεραπεύτριες και μάγισσες, γυναίκες με κύρος γένους και γνώσης, ντόπιες που ξεχώρισαν και που υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών, γυναίκες που ταξίδεψαν από τη μια περιοχή σε μια άλλη, είναι οι πρωταγωνίστριες της νέας αυτής γοητευτικής έκθεσης. Μέσα από τις ιστορίες τους φαίνεται η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στη δημιουργία ανοιχτών πολιτισμικών διαλόγων αλλά και η συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του αρχαίου μεσογειακού πολιτισμού.

Παρουσιάζονται πάνω από 500 αρχαία αντικείμενα γυναικών από τη Μεσόγειο (Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία), που προέρχονται από 24 ταφικά σύνολα και εξακολουθούν ακόμη και σήμερα, ύστερα από χιλιάδες χρόνια, να έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό και σημασία. Προσωπικά αντικείμενα γυναικών που γεννήθηκαν, έζησαν και έδρασαν. Ανάμεσά τους η αρχόντισσα από το Λευκαντί, η  «εύπορη Αθηναία» από την αρχαία αγορά, οι πριγκίπισσες της Οινωτίας, η «μικρή πριγκίπισσα», οι αριστοκράτισσες – ιέρειες από την Ελεύθερνα,  ετρούσκες πριγκίπισσες από την περιοχή Τοσκάνη, η  «ιέρεια της Σίνδου» και η «Δέσποινα των Αιγών».

Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει χάλκινα, φαγεντιανά, γυάλινα αγγεία και σκεύη, πήλινα, χάλκινα, ελεφαντοστέινα ειδώλια, αλλά και κοσμήματα.

Ένας ολόκληρος κόσμος τέχνης, λάμψης και πλούτου συνθέτει την θεματική των κοσμημάτων που περιλαμβάνει: Ζώνες, περικάρπια και περιβραχιόνια, σκουλαρίκια, δακτυλίδια, σφηκωτήρες για τα μαλλιά, περιδέραια, χάντρες από ημιπολύτιμους λίθους, χρυσές μάσκες που κάλυπταν το πρόσωπο και επιστήθια κοσμήματα.

Ξεχωρίζει ο περίφημος ξύλινος θρόνος και τα έπιπλα της μικρής νεκρής πριγκίπισσας, από ταφή στο Verruchio της Ιταλίας, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας.

Την επιμέλεια της έκθεσης-που θα διαρκέσει έως τις 10 Απριλίου του 2013- ανάλαβε ο καθηγητής και διευθυντής του μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Σταμπολίδης, σε συνεργασία με τη Δρ. Μιμίκα Γιαννοπούλου, αρχαιολόγο στο μουσείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα