Προβάδισμα 2,2% στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει η Metron Analysis

Προβάδισμα 2,2% (22%-19,8%) έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της Metron Analysis  την οποία δημοσιεύει σήμερα η “Εφημερίδα των Συντακτών”, ενώ με την αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων, η διαφορά ανεβαίνει στο +3% (29,5%-26,5%).

Στην παράσταση νίκης, το κόμμα της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 46%, έναντι 26% της Νέας Δημοκρατίας, δείχνοντας μια τάση

που αρχίζει να επικρατεί στο εκλογικό σώμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται μπροστά στι επόμενες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται ο δημοφιλέστερος μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, με δεύτερο τον Πάνο Καμμένο, ενώ ο Φώτης Κουβέλης βρίσκεται στην τρίτη θέση και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην τέταρτη.

Στο ερώτημα περί της πρωθυπουργικής καταλληλότητας, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνουν από 20%, ενώ ο “κανένας” έχει 39%.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με την εκτίμηση του εκ των αναλυτών της έρευνας Στράτου Φαναρά, η στροφή που σημειώνεται «δεν συγκροτεί μια εναλλακτική πρόταση, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει πολιτικούς συμμάχους, ενώ το προβάδισμα και η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού μοντέλου».

Πάντως και παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις τους για το μέλλον, οι ερωτηθέντες δεν θέλουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, όπως δεν θέλουν, σε ποσοστό 61%, τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Κι αυτό, παρόλο που θεωρούν -σε ποσοστό 85%- ότι τα δάνεια από την τρόικα μας δίνονται για να μας εκμεταλλευτούν και όχι για να μας βοηθήσουν.

Oι πολίτες από την κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Δύο στους τρεις ψηφοφόρους εκφράζονται αρνητικά για την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 13% έχει θετική άποψη για τους κυβερνώντες.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας, φαίνεται να «κέρδισε» από την έκβαση του πρόσφατου Eurogroup, καθώς σημειώθηκε σημαντική διαφοροποίηση στην περίοδο μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού οργάνου, με τους θετικά διακείμενους να φτάνουν το 19%, έναντι του 12% πριν από την απόφαση.

Παρά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, οι πολίτες απορρίπτουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς το 33% τις επιθυμεί ενώ το 61% διαφωνεί με τη διεξαγωγή τους. Μάλιστα, με τη σχετική πρόταση Τσίπρα συμφωνεί μόνο το 56% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ το 79% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Μειώθηκαν κατά 12 μονάδες αυτοί που θεωρούν αρνητική την επιστροφή στη δραχμή. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι χειρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε καθοδικό σπιράλ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από 8 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν πως η κατάσταση είναι δυσχερέστερη, με μόνο το 2% να θεωρεί ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν, ενώ για το μέλλον το 78% διαβλέπει ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση και το 5% βελτίωση.

Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι (47%) θεωρού

Keywords
Τυχαία Θέματα