Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά

Με ευρύτατη συναίνεση ψηφίστηκε και στα άρθρα του το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη να εξαίρει το Κοινοβούλιο για την επίτευξη σύγκλισης.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ψήφιση των άρθρων 58 και 60, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, εκτιμώντας ότι ανοίγει κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση

της πρόληψης της θεραπείας και της επανένταξης των χρηστών.

Δεδομένου ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής του, εκτός από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ομοφώνησαν σε 25 άρθρα όλα τα κόμματα και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης ψήφισαν ορισμένα άρθρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως η Βουλή με το νομοσχέδιο αυτό επέδειξε υπευθυνότητα και απέκτησε «νέα κουλτούρα».

Ο κ. Ρουπακιώτης στάθηκε ιδίως στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο κραυγάζει για την αναγκαιότητα της πρόληψης, της θεραπείας και της επανένταξης, έναντι της αντίληψης της καταστολής τα αποτελέσματα άλλωστε της οποίας, όπως είπε, είναι αρνητικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι η ΝΔ είχε αρχικώς αντίρρηση για άρθρα τα οποία αποσύρθηκαν, άλλα δεν τροποποιήθηκαν και – όπως είπε – για πρώτη φορά, επί της αρχής, συμφώνησε σε νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που αποτελεί επιτυχία. Επέμεινε, ωστόσο, στο ότι δεν πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση των ποινών στους εμπόρους ναρκωτικών.

«Γάγγραινα» χαρακτήρισε το πρόβλημα των ναρκωτικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και επισήμανε πως είναι θετικά τα άρθρα για τους χρήστες, αλλά αρνητικά τα άρθρα 58 και 60.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν συμβιβασμών των κομμάτων σε αρκετά σημεία, όπως στα όρια των ποινών.

Για ρήξη στο μνημονιακό μπλοκ το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότης Μαριάς και πρόσθεσε ότι το κόμμα του δεν δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση με την ψήφο του.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης, ανέφερε ότι το κρίσιμο θέμα για το νομοσχέδιο θα είναι η εφαρμογή του, κυρίως για την καταστολή και την επανένταξη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημείωσε τέλος ότι το κόμμα του αντιτίθεται στον διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών και διερωτήθηκε αν η Ελλάδα θα γίνει Ολλανδία. Πρόσθεσε πάντως ότι το κόμμα του ψηφίζει ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα