Ρεν: Τέρμα το ξέπλυμα στην Κύπρο. Όχι σε “κούρεμα”

Ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Olli Rehn, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για την εκταμίευση της δόσης των 17,5 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος για να αποφύγει την χρεοκοπία. Παράλληλα, αποκλείει την πιθανότητα «κουρέματος» του κυπριακού χρέους.

«Δίνουμε

μεγάλο βάρος στο να καταπολεμήσουμε μια και καλή το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο», είπε ο Φιλανδός Επίτροπος, θέτοντας το συγκεκριμένο θέμα ως απαράβατο όρο της βοήθειας προς το νησί. Επιπλέον, ερωτώμενος σχετικά, ο Olli Rehn απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα διαγραφής μέρους του κυπριακού χρέους.

«Το κούρεμα δεν αποτελεί επιλογή για εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από την Moody´s και έχουν έναν έκδηλο στόχο: Να κάμψουν τις αντιστάσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης, ώστε να στρωθεί το χαλί της έγκρισης του πακέτου για την Κύπρου από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Ειδάλλως, χωρίς τη συνδρομή αυτή, ιδίως των σοσιαλδημοκρατών, η Κύπρος κινδυνεύει να παραμείνει αβοήθητη.

Keywords
Τυχαία Θέματα