Σαχινίδης: Η έμφαση να δοθεί στην ανεργία

Ο Φίλιππος Σαχινίδης παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα FM”. Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του κ. Σαχινίδη:

Είναι ο κύριος Φίλιππος Σαχινίδης τον οποίο έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, πρώην Υπουργός, βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, και νομίζω είναι ο καλύτερος, δεν υπάρχει καλύτερος καλεσμένος για το να μας πει την άποψή του, την εκτίμησή του, για το πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Κύριε Σαχινίδη καλό μεσημέρι.

Καλό σας μεσημέρι.

Πού βρισκόμαστε, ας πάμε πρώτα στο θέμα της τρόικας, και μετά να πάμε στον Φόρο Ακινήτων και τη χθεσινή σύσκεψη που συμμετείχατε.

Οι πληροφορίες που έχω και εγώ, διότι δεν είχα την δυνατότητα να μιλήσω με την τρόικα, -ενδεχομένως κάποια στιγμή να τους δούμε, αλλά δεν είχα την δυνατότητα, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πολλές φορές ζητούν να κάνουν με το ΠΑΣΟΚ- είναι ότι έχει ξεκινήσει η παρουσίαση από την πλευρά της Ελλάδας από το υπουργείο Οικονομικών των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 και βεβαίως έχουν γίνει και κάποιες συναντήσεις με τους υπόλοιπους υπουργούς. Η επιχειρηματολογία την οποία επικαλείται η ελληνική πλευρά, είναι ότι για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το τι πρέπει να γίνει στο 2014, πρέπει πρώτα-πρώτα να συμφωνήσουμε στο ποια θα είναι η κατάληξη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, που είναι το σημείο αναφοράς, η αφετηρία. Διότι εάν τα πράγματα έχουν μία θετική εξέλιξη μέσα στο 2013, αυτό αναπόδραστα θα επηρεάσει και τις εξελίξεις του 2014 αλλά και την αξιολόγηση για το 2014. Αυτό όμως, αν θέλετε την άποψή μου, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Οι πολίτες αυτή την στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυσκολίες μιας εξάχρονης ύφεσης, και βεβαίως, με τις δυσκολίες από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, γι’ αυτό και λέω, ότι αυτή την στιγμή έχει σημασία να μην επικεντρωθούμε πάνω στα ζητήματα τα δημοσιονομικά, γιατί εκτιμώ ότι μετά από τέσσερα χρόνια προσπάθειας, έχουμε καταφέρει πλέον και έχουμε αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα της Ελλάδος πρέπει να είναι κυρίως στην παρακολούθηση της πορείας μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, που είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2009, που είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο οδήγησε στα δίδυμα ελλείμματα κατά την δεκαετία του 2000. Εάν λοιπόν η τρόικα θέλει να βοηθήσει την χώρα μας, θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από την προσέγγιση που είχε μέχρι στιγμής. Διότι η Ελλάδα παρήγαγε έργο, έδειξε ότι έχει αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα. Να μας ελέγχει η Τρόικα, με τον τρόπο που εκείνη κρίνει ότι πρέπει να προχωρήσει η χώρα, ως προς το ερώτημα: Έχουμε μία οικονομία που μπορεί να είναι ανταγωνιστική, που μπορεί να δημιουργεί θέσεις εργασίας, που μπορεί να διασφαλίζει εισοδήματα για τους πολίτες; Και αν εκεί θεωρεί ότι δεν έχουμε κάνει βήματα προόδου, να καθίσουμε να συζητήσουμε.

Κύριε Σαχινίδη, είπατε, αν θέλει η τρόικα να βοηθήσει. Εσείς έχετε την αίσθηση ότι δεν θέλουν πραγματικά να βοηθήσουν;

Είναι θέμα πολιτικής φιλοσοφίας και προσανατολισμού στην Ευρώπη. Όταν η Ελλάδα ξεκίνησε από ένα έλλειμμα της τάξης του 15,7% το 2009, και ένα πρωτογενές έλλειμμα το οποίο ήταν πάνω από 10% του ΑΕΠ, και έχει καταφέρει αυτό το πρωτογενές έλλειμμα …

24 δις

… 24 δις. Αυτά τα 24 δις να τα μηδενίσει μέσα στα τέσσερα χρόνια, και αν κάποιος χρησιμοποιήσει έναν άλλο οικονομικό δείκτη, που είναι το διαρθρωτικό πρωτογενές αποτέλεσμα, που αυτή την στιγμή είναι ένα πάρα πολύ υψηλό πλεόνασμα, είναι της τάξης του 5 και του 6%, είναι υποχρεωμένος να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά αίτια που παρήγαγαν αυτά τα ελλείμματα. Άρα, πρέπει να την βοηθήσουμε να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και να συνεχίσει την προσαρμογή κυρίως μέσω την ανάπτυξης. Αυτό δεν μπορούσαμε να το κάνουμε το 2010. Γιατί πολλές φορές ακούω και από την ΝΔ γιατί δεν το κάναμε αυτό το 2010. Διότι το 2010 είχαμε έλλειμμα 24 δις. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε τώρα, που έχουμε το οριακό πλεόνασμα. Έτσι, απαντώ και στο θέμα γιατί την άποψη αυτή την οποία καταθέτω σήμερα, δεν την κατέθετα και το 2010. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί μία διαδικασία προσαρμογής. Είναι λάθος, αν θέλετε, η ιδεολογική εμμονή να πιστεύεις ότι μία χώρα, που βρίσκεται για έξι συνεχόμενα χρόνια σε ύφεση, που έχει χάσει το 25% του Εθνικού Εισοδήματος, θα πρέπει να συνεχίσει την προσαρμογη, ακριβώς με την ίδια ένταση και με τους ίδιους ρυθμούς, προκειμένου να πετύχει το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κύριε Σαχινίδη, υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες και έχουμε και ένα κύριο άρθρο σήμερα στο Βήμα, με τίτλο “πάρ’ τους από δω” και περιέγραφε τους αγανακτισμένους υπηρεσιακούς παράγοντες με τη στάση της τρόικας. Και μάλιστα είχαμε και πριν από λίγο και τη δήλωση του κυρίου Σκανδαλίδη, ότι ο κύριος Τόμσεν είναι ανεπιθύμητος. Θεωρείτε ότι μια τέτοια προτροπή, μπορεί να κερδίσει έδαφος;

Η άποψη μου είναι ότι αυτές οι συζητήσεις γίνονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Τις θέσεις της Ελλάδος μπορεί να τις υπερασπιστεί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και βεβαίως ανάλογα με τα fora στα οποία γίνονται οι συζητήσεις και ο υπουργός των εξωτερικών. Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους εταίρους της κυρίως στην Ευρώπη ότι έχει ολοκληρώσει και μάλιστα με επιτυχία αυτά τα οποία ξεκίνησε το 2010. Τώρα πρέπει η έμφαση να είναι πρώτον στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς ανεργίας. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που έχει τόσο υψηλά επίπεδα νεανικής ανεργίας ή ανεργίας ατόμων πάνω από τα 55. Απειλεί την κοινωνική συνοχή αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορεί δηλαδή η Ελλάδα να αφήσει αυτήν την ανεργία να μετατραπεί σε μακροχρόνια ανεργία. Και βεβαίως προϋπόθεση μεσοπρόθεσμα για να το αντιμετωπίσει αυτό είναι να μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Λέω λοιπόν …

Και ολοκληρώστε μ’ αυτό για να πάμε στο Φόρο ακινήτων που αφορά πάρα πολλούς.

πρέπει να αλλάξει φιλοσοφία η Ευρώπη, ως προς τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρχουν πλέον. Διότι μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι φοβόμασταν το πολιτικό κόστος. Ποιο πολιτικό κόστος; Εμείς πληρώσαμε το μεγαλύτερο τίμημα. Αλλά το πετύχαμε. Μειώσαμε πλέον τα ελλείμματα. Πάμε λοιπόν τώρα και στο ζητούμενο που είναι, αφού μειώσαμε τα ελλείμματα, η ανάπτυξη. Και αφού γίνει αυτή η διαπραγμάτευση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, να δούμε μετά πώς ακριβώς θα μεθοδεύσουμε το πώς θα περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ωραία. Να το κλείσουμε αυτό κ. Σαχινίδη, για να πάμε στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή τη δική σας, άλλων 4 ακόμη στελεχών του ΠΑΣΟΚ και τον κ. Στουρνάρα. Εκεί φαίνεται ότι έχουμε διαφωνία. Θέλω να μου περιγράψετε το σημείο της διαφωνίας και πού πάμε από εδώ και μετά;

Κοιτάξτε το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με την εξής προσέγγιση. Είπε ότι αυτή τη στιγμή θέλουμε έναν φόρο που θα κατανέμει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα βάρη μεταξύ των φορολογουμένων. Δε θέλω να κάνω αναδρομή στην εξέλιξη της συζήτησης ποιες ήταν οι θέσεις που είχαν προεκλογικά τα κόμματα, τι κάναμε για 14 περίπου μήνες που συζητάμε πάνω σ’ αυτό. Λίγο πολύ ο κόσμος είναι εξοικειωμένος. Είπαμε λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή η δομή του συγκεκριμένου φόρου, η φιλοσοφία την οποία έχει- που φορολογεί μεμονωμένα τα περιουσιακά στοιχεία -δεν είναι ικανοποιητική. Δεν επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι αυτοί που έχουν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία να συμμετέχουν περισσότερο στην ανάληψη των φορολογικών βαρών. Και ζητήσαμε από τον κ. Στουρνάρα με απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας να εξετάσει μία πρόταση ένα σχέδιο το οποίο φορολογεί την περιουσία στο σύνολό της. Δηλαδή δεν κάνουμε διάκριση εμείς. Δεν προσπαθούμε να ρίξουμε τα βάρη σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα υπέρ κάποιας άλλης κοινωνικής ομάδας. Εκείνο το οποίο λέμε είναι: «Πάρτε τα περιουσιακά στοιχεία, βάλτε ένα αφορολόγητο, δημιουργήστε μια προοδευτική φορολογική κλίμακα και στη βάση αυτής της πρότασης πάμε να δούμε εάν μπορούμε να πετύχουμε τον δημοσιονομικό στόχο… ».

Πώς γίνεται αυτό σε τόσο λίγο χρόνο όμως κ. Σαχινίδη; Με συγχωρείτε που σας διακόπτω.

14 μήνες συζητάμε και ήταν μέρος των αρχικών προτάσεων.

Τους ξοδεύψαμε. Τους σπαταλήσαμε όμως τους 14 μήνες.

Να σας πω κάτι; Έχετε δίκιο ότι για 14 μήνες και ακριβώς επειδή είναι μεγάλο το φορτίο το φορολογικό- δηλαδή αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα φόρο ο οποίος σε επίπεδο βεβαιώσεων θα οδηγήσει σε 3,5 δις και σε επίπεδο ταμειακό στα 2,9 δις- δεν είναι εύκολο ειδικά όταν είχαμε και μια τρικομματική κυβέρνηση και μια διακομματική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν 3 διαφορετικά κόμματα να επιτευχθούν οι αναγκαίες συνθέσεις και συγκλίσεις. Εγώ λοιπόν αυτή τη στιγμή λέω ότι καταγράφηκαν οι διαφωνίες στη χθεσινή συνάντηση. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είμαστε στο απόλυτο αδιέξοδο.

Μεικτό σύστημα με ενιαίο φόρο και ΦΑΠ για τους πλουσίους το σκέφτεστε;

Είναι κάτι το οποίο μπορεί να δώσει μία απάντηση εκτιμώ στους προβληματισμούς που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση από τη στιγμή που ούτως ή άλλως για να έρθει κάποιο νομοσχέδιο στη Βουλή προς συζήτηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συναίνεση και των 2 κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Επιστροφή στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που είπε ο κ. Τζαμτζής και κάποιοι άλλοι βουλευτές της ΝΔ. Το δέχεται το ΠΑΣΟΚ;

Αν προτείνει επιστροφή στο ΕΕΤΗΔΕ, θα έπρεπε να μας εξηγήσει γιατί προεκλογικά έλεγε ότι αυτός είναι ο πιο “ληστρικός” νόμος και ο πιο “ληστρικός” φόρος που έχει ποτέ επιβληθεί στην Ελλάδα. Πότε είχε δίκιο; Τώρα που ζητάει να επιστρέψουμε στο ΕΕΤΗΔΕ ή όταν προεκλογικά έλεγε ότι όταν θα έρθει η ΝΔ θα αλλάξει αυτόν τον συγκεκριμένο φόρο;

Άρα δεν το δεχόσαστε. Και έχουμε 45-50 μέρες μέχρι την αρχή εφαρμογής.

Κάποια στιγμή, θα πρέπει σ’ αυτήν την χώρα, να συζητήσουμε σοβαρά. Το ΠΑΣΟΚ κάτω από συνθήκες δύσκολες, πήρε μία απόφαση. Για την οποία κατέβαλε τεράστιο πολιτικό κόστος. Πήρε μία απόφαση, επέβαλλε έναν από τους πιο δύσκολους φόρους, με τεράστιο ονομαστικό φορτίο, και στο τέλος, όταν έγιναν οι εκλογές, λοιδορήθηκε, πρωτίστως από την αντιπολίτευση, αλλά και από την ΝΔ, για την επιλογή αυτή την οποία έκανε. Ένα χρόνο μετά και αφού έχουν μεσολαβήσει συζητήσεις στο πλαίσιο της διακομματικής επιτροπής, εμφανίζονται ορισμένοι βουλευτές την ΝΔ να λένε, ο φόρος τον οποίο οι ίδιοι καταγγείλανε προεκλογικά, είναι ίσως ο καλύτερος φόρος. Ε, δεν θα πρέπει κάποια στιγμή, να προβληματιστούμε για την αξιοπιστία των πολιτικών; Δεν μπορεί λοιπόν τη μία μέρα οι πολιτικοί να λένε ότι “ξέρετε κάτι, ο φόρος αυτός είναι επικίνδυνος” και την άλλη μέρα να λένε “τελικά αυτός ο φόρος είναι καλός”. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς τους οποίους εκλέγουν, κλονίζεται, εξαιτίας αυτών των αλλοπρόσαλλων τοποθετήσεων που γίνονται σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Σαχινίδη.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Keywords
ανεργια, δοθει, σαχινιδης, εμφαση, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, ΠΑΣΟΚ, τροικα, ελλαδα, αεπ, δις, συμμετοχή, στουρναρας, φαπ, βουλη, δεη, εετηδε, συγκεκριμένο, εκλογες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, αγανακτισμενοι πολιτες, διακοπες δεη, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, κομματα, βουλευτες, εετηδε, αεπ, αφορολογητο, βημα, θεμα, οικονομια, πλαισιο, υπουργειο οικονομικων, υφεση, αρθρο, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, διδυμα, δυνατοτητα, δηλωση, δικη, δις, δομη, δωσει, εγινε, ευκολο, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εμμονη, εξελιξη, εξι, επρεπε, επιτυχια, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, ιδια, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, κλιμακα, λαθος, μεμονωμενα, μηνες, μικρο, ομαδα, παμε, παρουσιαση, προβληματα, σας ευχαριστώ, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, συμμετοχή, σχεδιο, φαπ, φορολογικη, βηματα, δικιο, ειπαμε, χωρα, υπουργειο, πληροφοριες, θελω να, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα