Στα 40,5 δισ. ευρώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Στα 40,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες του συνόλου των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Για τις 4 μεγάλες “συστημικές” τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank,

Πειραιώς), οι ανάγκες διαμορφώνονται στα 27,5 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα: η Εθνική θα χρειαστεί 9,756 δισ. ευρώ, η Eurobank 5,839 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 4,571 δισ. ευρώ και η Πειραιώς 7,335 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση υπολογίζονται και τα κεφάλαια που θα απαιτούνταν για την ΑΤΕ, εφόσον δεν είχε υλοποιηθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης, τα οποία ανέρχονταν σε 4,9 δισ. ευρώ.

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες εκτιμώνται στα 3,737 δισ. ευρώ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για υιοθέτηση λύσεως ανάλογης με εκείνη της ΑΤΕ, δηλαδή διαχωρισμός σε καλή και κακή τράπεζα.

Οι συστημικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την άντληση κεφαλαίων έως το τέλος Απριλίου του 2013, ενώ οι ιδιώτες μέτοχοι θα μπορούν να διατηρήσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους εφόσον καταβάλουν ποσό ίσο με το 10% της αξίας των νέων κοινών μετοχών που θα εκδοθούν.

Οι μη συστημικές τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια έως το τέλος Απριλίου του 2013 ή να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες. Αν οι ιδιώτες επενδυτές δεν στηρίξουν αυτές τις τράπεζες, τότε η ΤτΕ θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξυγίανσης μέχρι τον Ιούλιο του 2013.

Η ΤτΕ θεωρεί ότι το ποσό των 50 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί από το Μνημόνιο είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες ανακεφαλαίοποίησης ακόμη και στα πιο ακραία σενάρια, ενώ υπάρχει και “μαξιλάρι” ασφαλείας 5 δισ. ευρώ.

Στις εξελίξεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες περιλαμβάνονται: η ιδιωτική συμμετοχή στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, η αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας, οι ενέργειες διαχείρισης λοιπών υποχρεώσεων και η επίτευξη συνεργιών από εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα