Στην Ελλάδα και το Ιράν είσαι… ό, τι δηλώσεις

«Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις», είχε πει κάποτε ο Γιάννης Τσαρούχης. Η φράση ταίριαζε τόσο πολύ στο θυμικό του μέσου Έλληνα, που δεν περνάει μέρα να μην ακουστεί σε μια παρέα ή να μην αναπαπαραχθεί σε ένα δημοσίευμα. Παραδόξως όμως για τέτοια κοινοτοπία, δεν κουράζει. Αντίθετα, παραμένει διαρκώς επίκαιρη και πρόσφατα μετατράπηκε από φράση της καθημερινότητας σε πράξη της καθημερινότητας.

Δανείζομαι τα παραδείγματα από την ειδησεογραφία των ημερών:

ΙΣΤΟΡΙΑ 1Η

Η κατά

δήλωσή τους συμμετοχή των τεσσάρων νεαρών «αντικαθεστωτικών» (;) που επιχείρησαν να ληστέψουν τράπεζα στο Βελβεντό Κοζάνης στην Οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Το εντυπωσιακό -και άκρως ελληνικό- στην ιστορία δεν είναι τόσο η συμμετοχή μεταξοτραφών γόνων των Βορείων προαστίων σε τρομοκρατική ενέργεια, αφού φαίνεται ότι η κοινωνική αγανάκτηση έχει κτυπήσει κόκκινο ακόμη και στα τζάκια της Εκάλης. Το πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι μέσα από τη φυλακή (!) μέλη των «Πυρήνων» διέψευσαν με γραπτή δήλωσή τους (11) ότι οι 4 είναι μέλη τους (!!!).

Σε ένα χώρο, όπως το αντάρτικο πόλης, όπου διακαής επιθυμία είναι ο πολλαπλασιασμός των ομοϊδεατών και πολύ περισσότερο των «ενεργούντων» («δημιουργούμε και οργανώνουμε 10, 100, 1000 πυρήνες της Συνωμοσίας…»), η «καραμπινάτη διάψευση» «δεν είναι δικοί μας αυτοί που συλλάβατε», αφοπλίζει τις καραμπίνες μελλοντικών ένοπλων αναρχικών, αφού τους στερεί τη δυνατότητα ένταξης σε ένα πιο αναγνωρισμένο /branded σύνολο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1Ο

Στην τρομοκρατία λοιπόν είσαι «ό, τι δηλώσεις», αλλά ενίοτε διαψεύδεσαι…

ΙΣΤΟΡΙΑ 2Η

Η δεύτερη ιστορία μας προέρχεται από την Ελλάδα ων 21.065 off shores (εκ των οποίων μόνο οι 965 φορολογούνται). Στην Ελλάδα που δεν χρειάζεται να πας στα Cayman Islands, για να κρύψεις τα χρήματά σου, αφού είναι φορολογικός παράδεισος η ίδια. Με μια προϋπόθεση βέβαια, να είσαι πραγματικά πλούσιος. Ζούμε στη χώρα που ενώ το 1960 (επί «επαράτου δεξιάς») οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι βιομήχανοι κάλυπταν το 50,8% των άμεσων φόρων, το 2012 έφθασαν να πληρώνουν μόλις το 7,9%(!). Στη χώρα που μόλις 51 συμπολίτες μας δήλωσαν εισόδημα πάνω από 500.000 ευρώ.

Για να γίνουν τα στοιχεία πιο εντυπωσιακά και πιο χειροπιαστά τρεις κορυφαίοι επιχειρηματίες, ένας ερυθρόλευκος και δύο πράσινοι (που άφησαν εποχή) (και γράφουν ιστορία στα media και το ποδόσφαιρο) δήλωσαν αθροιστικά ατομικά εισοδήματα 61.247,92 ευρώ!, δηλαδή περίπου 20.000 ευρώ ο καθένας ετησίως. Επομένως, σύμφωνα με «ό,τι δηλώνουν», τη βγάζουν δε τη βγάζουν με 2.500 περίπου το μήνα!!!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2Ο

Στην εφορία λοιπόν είσαι πραγματικά «ό,τι δηλώσεις», αλλά ποτέ δεν συλλαμβάνεσαι… Η εξαίρεση των τελευταίων μηνών, με πολλούς επώνυμους να περνάνε ένα 24ωρο στο κρατητήριο, είναι καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, ούτε καν έκτακτο φοροεισπρακτικό μέτρο, αφού η μεγάλη φοροδιαφυγή παραμένει άπιαστη και ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ ετησίως.

ΙΣΤΟΡΙΑ 3Η

Τσάκας… κανένα άλλο σχόλιο

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3Ο

Και μόνο το γεγονός ότι χιλιάδες συνέλληνες -τριφυλλοφόροι και μη- περίμεναν με μια πρωτοφανή Αραβολαγνεία εκατομμύρια πετροδόλλαρα από τον συμπαθή αυτό φτωχοδιάβολο, δεν λέει απλώς πολλά, για το ποιόν της φυλής, τα λέει όλα!!!

ΙΣΤΟΡΙΑ 4Η

Και μια και οι συνειρμοί μας οδήγησαν -μέσω Τσάκα- στη Μέση Ανατολή, η τελευταία ιστορία μας έρχεται από το Ιράν. Αφορά το Qaher ένα μονοθέσιο μαχητικό, ένα σούπερ αεροπλάνο, που συνδύαζε τα χαρακτηριστικά των αμερικανικών F-35 και F-22 και ήταν μη ανιχνεύσιμο από ραντάρ. Ο πολεμοχαρής Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ το παρουσίασε περιχαρής, με κάθε επισημότητα στους εορτασμούς με την ευκαιρία της επετείου της ισλαμικής επανάστασης το 1979. Το παρουσίασαν μάλιστα με εντυπωσιακές φωτογραφίες του και πτήση –πάνω από την χιονισμένη οροσειρά. Ήταν σίγουρος ότι θα προκαλούσε αυτός πλέον μαζί με την πανίσχυρη αεροπορία του σοκ και δέος στους αντιπάλους του. Μόνο που πολύ σύντομα εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν ότι είτε πρόκειται για προϊόν photoshop, είτε στην καλύτερη για τους Ιρανούς περίπτωση για πλαστική μινιατούρα! Είναι λοιπόν ανίκανο να πετάξει, πόσο μάλλον να πολεμήσει…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 4Ο

Και στο Ιράν είσαι «ό,τι δηλώσεις». Αλλά ακόμη και στον επικοινωνιακό πόλεμο, δεν κατεβάζεις φωτογραφίες από φυσικές πηγές που μπορεί να διασταυρώσει ο τελευταίος Ιρανός blogger. Πόσο μάλλον αν προετοιμάζεις ένα θεοκρατικό καθεστώς για πραγματικό πόλεμο

Keywords
Τυχαία Θέματα