Στουρνάρας: Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014

Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για τη διετία 2014 – 2015 δεν ξεπερνά τα 10,5 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Ακόμη υπογράμμισε πως η Ελλάδα

δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλο δημοσιονομικό κενό για το 2014.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «για εμάς ο προϋπολογισμός του 2014 δεν έχει δημοσιονομικό κενό. Όλοι το παραδέχονται. Το είπε και ο Ρεν μέσα στη συνεδρίαση ότι η Ελλάδα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να εκμηδενίσει τόσο το πρωτογενές της έλλειμμα όσο και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών».

Ο Γ.Στουρνάρας υπολόγισε το χρηματοδοτικό κενό στα 10,8 δισ. για τα επόμενα 2 χρόνια και στα 5 δισ. για το β΄ εξάμηνο του 2014.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το βάρος των κυβερνητικών προσπαθειών επικεντρώνεται τώρα στη μεγαλύτερη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ και στην υιοθέτηση μέτρων καθαρά διαρθρωτικού χαρακτήρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το «κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές πλεόνασμα» της Ελλάδας (δηλαδή το απαλλαγμένο από συγκυριακούς παράγοντες πλεόνασμα) ανέρχεται στο 4-6% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός οικονομικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα