Στουρνάρας σε Handelsblatt: Στροφή στην ανάπτυξη μέσα στο 2013

Στροφή στην ανάπτυξη από το τέλος του 2013 προβλέπει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλο, αν και συνολικά η ελληνική οικονομία αναμένει ότι θα σημειώσει περαιτέρω ύφεση:

«Το 2014 μπορεί να είναι ο χρόνος, από τον οποίο το ΑΕΠ μπορεί να αρχίσει να ανεβαίνει σταθερά», λέει

ακόμα.

Μεγάλα σημάδια προόδου διακρίνει ο Έλληνας υπουργός και στο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής:

«Το 2012 ήταν η πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, που όχι μόνο πιάσαμε τους στόχους για το έλλειμμα, αλλά τους ξεπεράσαμε κι ελαφρώς».

Διακρίνει ακόμα και άλλες σημαντικές επιτυχίες:

«Οι καταθέσεις στις τράπεζες ανεβαίνουν πάλι, τα επιτόκια των ομολόγων μας πέφτουν, οι αγορές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Είναι πιθανό αυτή τη χρονιά ο ελληνικός προϋπολογισμός να καταγράψει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό δηλώνει ο Γιάννης Στουρνάρας ότι θα άνοιγε τον δρόμο και για άλλες ελαφρύνσεις, όπως για χαμηλότερα επιτόκια σε ήδη χορηγηθέντα δάνεια.

Ως συνολικότερη απάντηση απέναντι στην κρίση της ευρωζώνης ο υπουργός οικονομικών θεωρεί την εμβάθυνση της πολιτικής και οικονομικής ένωσης της Ευρώπης: «Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρώ, η νομισματική ένωση θα πρέπει να μετατραπεί σε μια πραγματική ομοσπονδία, μια οικονομική ένωση». Αναφέρει ακόμα, ότι αξιολογεί ως δυνητική λύση και την εισαγωγή των ευρωομολόγων, σε περίπτωση που οι προϋπολογισμοί των κρατών της ευρωζώνης υπαχθούν σε έναν αυστηρό, κοινό έλεγχο: «Χρειαζόμαστε στην ευρωζώνη μια κοινή φορολογική πολιτική», υποτηρίζει ακόμα.

Τέλος, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε την πολιτική βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ως τώρα, παρά τα προβλεπόμενα, προχωρήσει. Επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον από την μεριά των επενδυτών είναι μεγάλο και εκτιμά ότι τις μεγαλύτερες επενδυτικές δυνατότητες προσφέρει μεταξύ άλλων ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, η ενέργεια, οι τεχνολογίες περιβάλλοντος και η λογιστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα