Στουρνάρας: Στόχος μας το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υπογράμμισε ότι η ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία, όχι όμως και εφησυχασμού καθώς ο δρόμος παραμένει δύσβατος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα αναζητηθούν νέοι τρόποι ανακούφισης από το χρέος.

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι μέχρι το τέλος του 2014 θα γίνει η αντικατάσταση των 14 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τόνισε ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν μετά την ανακεφαλαιοποίηση να ενσωματώσουν τις μικρές τράπεζες. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι δεν μπορούν να μπουν σε ρύθμιση, όσοι έχουν προχωρήσει ήδη σε μία ρύθμιση των οφειλών τους και είναι συνεπείς στις αποπληρωμές τους.

Για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου ξεκαθάρισε ότι τα δυο προαπαιτούμενα παραμένουν η μείωση στις τιμές των φαρμάκων και το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε ερώτηση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και τα πιθανά προαπαιτούμενα της δόσης των 6 δισ. ευρώ (1,8 από ΔΝΤ και 4,2 από ΕΕ) ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: “Δημοσιονομικό κενό μετά την επισκόπηση δεν υπάρχει. Δεν έχει σημασία το πως καλύφθηκε, καλύφθηκε χωρίς νέα μέτρα. Τα προαπαιτούμενα για την δόση των 6 δισ. ευρώ είναι ακριβώς η συμφωνία της τρόικα και επίσημα πλέον, δηλαδή ΔΣ του IMF για την επισκόπηση αυτή”.

Από την μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι περίπου 20 δισ. ευρώ έχουν επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα